Nästan varannan ung person i Sverige (45 procent) ser samhällets framtid som mörk och 53 procent tror att deras generation kommer att få det sämre än tidigare generationer. Det framgår av Ungdomsbarometern som samtidigt visar på en mindre ljusning 2025.
6/7 17.00. Texten har uppdaterats med siffror från 2025 år rapport.
Generationsrapporten 2024, baserad på intervjuer med 15 000 ungdomar i åldrarna 15-24 år, visar att så möjligtvis är fallet. Rapporten visar att en orolig omvärld gör att många unga i högre grad vänder blicken inåt, och prioriterar trygghet och vardagsnära problem, såsom utbildning, privatekonomi, karriär, och familj, över större, långsiktiga, samhällsfrågor som miljö och jämställdhet. I 2024 års rapport uppfattar 58 procent av de tillfrågade livet som tryggt, jämfört med 71 procent 2019. Över sex av tio upplever ekonomisk stress minst en gång i veckan, medan andelen unga som identifierar sig som antirasister, feminister och miljövänner minskat markant sedan 2019 (15, 7 och 6 procentenheter). Intresset för frågor som jämställdhet har också minskat – särskilt bland tjejer. Samma trend visas i 2025 års rapport.
Samtidigt minskar det politiska engagemanget, och likaså intresset för de samhällsfrågor som tidigare väckt starkt gensvar bland unga. En trend som också är märkbar är en minskad tilltro till politikens och demokratins förmåga att hantera de utmaningar som samhället står inför. Andelen unga som anser sig vara intresserade av samhällsfrågor har minskat från 50 procent 2018 till 38 procent 2023. 56 procent tror inte att politiken är inkapabel till att åtgärda samhällsproblemen, en rejäl minskning på bara ett år, likaså gäller tron på demokrati.
Rapporten 2024 pekar mot att denna förändring är ett resultat av en växande känsla av maktlöshet. Unga är idag medvetna om samtidens utmaningar, men upplever att problemen växer utan att konkreta lösningar presenteras. Det föder en känsla av politisk uppgivenhet och misstro, inte bara mot politiker, riksdag och regering, utan också mot det politiska systemet i stort.
Rapporten 2025 visar på en viss förändring till det positiva, jämfört med 2024. Trots att framtidstron är fortsatt låg anas nu en svag ljusning. Unga ser fortfarande med oro på samhällsutvecklingen, men jämfört med föregående år är deras blick något mindre mörk. Kanske är det vi ser första steget ut ur en period av politisk uppgivenhet?
Johanna Erman
Läs också
Uppläsning av artikel
|