Under april visas flera filmer i Stockholm där Ukrainas samtid och historia står i fokus. En av dessa är THE EUKRAINIAN! av Viktor Nordenskiöld som under tre år följt Ukrainas vice premiärminister Olha Stefanishyna i hennes kamp för Ukraina, Europa och demokratin. Bakom visningarna står Ukraine Culture Now.
Ukraine Culture Now är ett initiativ som gör det möjligt att ta del av ukrainsk kultur i Sverige. Under de senaste åren har Ukraine Culture Now bland annat arrangerat seminarier och varit en del av Global Sounds Festival i Stockholm. Under april kommer Ukraine Culture Now att arrangera filmvisningar där Ukraina, förstås, står i fokus.
Dokumentärfilmen The EUkrainian följer Ukrainas vice premiärminister Olha Stefanishynas liv efter Rysslands fullskaliga invasion av hennes hemland. I början av invasionen tar Olha Stefanishyna det tuffa beslutet att skicka bort sina barn för att skydda dem, medan hon själv tar på sig ansvaret att säkra sitt lands framtid.
The EUkrainian är gjord av den prisbelönte svenske regissören Viktor Nordenskiöld som under tre års tid följt Olha Stefanishyna när hon försöker att balansera moderskap och nationellt ledarskap under högst krävande omständigheter.
Dokumentären visas den 8 och 10 april på Aspen Bio i Stockholm. Visningarna gästas av regissören Viktor Nordenskiöld och producenten Malcolm Dixelius.
Slovo House. Unfinished Novel är en berättelse om ukrainska författare från eran “Den avrättade renässansen”, som samlades och tvingades arbeta för det sovjetiska systemets skull. Filmen skildrar hur det kommunistiska paradiset förvandlas till ett kommunistiskt helvete.
År 1927, på order av Stalin, byggdes Slovo-kooperativhuset i Charkiv för att hysa Ukrainas ledande författare. Det var en del av ett experiment för att forma den “nya sovjetiska författaren” och upprätthålla socialistisk realism. En ung och okänd författare, Volodymyr Akimov, flyttar oväntat in. Ingen vet vem han är, men efter hans ankomst börjar konstiga och oförklarliga händelser att inträffa.
Slovo House. Unfinished Novel visas den 15 april på Klarabiografen i Stockholm.
Ukrainsk kultur är något som också har värderats och prioriterats av den svenska regeringen. I februari beslutade regeringen att ge nio miljoner kronor i stöd till Ukrainska Institutet som ska gå till att “bevara och stärka ukrainsk kultur”, bland annat genom att göra det möjligt för ukrainska konstnärer att fortsätta verka trots Rysslands anfallskrig. Stödet ska också gå till att motverka desinformation.
– Kulturellt och historiskt viktiga platser, som museer, teatrar, bibliotek och monument har plundrats och jämnats med marken. Genom att frånta Ukraina sitt unika kulturella och historiska arv blir det lättare för Ryssland att hävda att Ukraina inte är ett självständigt land. Det är därför angeläget att stödja det ukrainska kulturarvets överlevnad, sa bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa i ett pressmeddelande den 24 februari.
Gustav Nilsson Bucht
Läs också
Uppläsning av artikel
|