DEBATT. Kvinnlig könsstympning är en plågsam verklighet för över 200 miljoner kvinnor och flickor världen över. Varje år riskerar ytterligare fyra miljoner flickor att drabbas – och klimatkrisen gör att situationen förvärras ytterligare. Det skriver Louise Frisk, Generalsekreterare Amref Health Africa Norden.
Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.
Idag, den 6 februari, uppmärksammar vi den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning – en tradition som berövar miljontals flickor deras rätt till ett liv fritt från våld och smärta. Men att se könsstympning som enbart något beroende av kultur och tradition är att förenkla problematiken i en komplex tid. Under många år har ett framgångsrikt arbete drivits för att stoppa könsstympning – men idag ser vi tydliga tendenser till ökning i områden drabbade av klimatförändringar. För könsstympning handlar inte bara om kultur och tradition, utan också om fattigdom och desperation – och i en värld där klimatförändringar just nu slår hårt mot de samhällen som redan är mest utsatta, så betalar flickor det högsta priset.
Kvinnlig könsstympning är en plågsam verklighet för över 200 miljoner kvinnor och flickor världen över. Varje år riskerar ytterligare fyra miljoner flickor att drabbas. Det är åtta flickor varje minut. Åtta. Varje. Minut. Konsekvenserna är förödande: infektioner, livshotande komplikationer vid förlossning, psykologiska trauman och i värsta fall dödsfall.
Trots att könsstympning är förbjudet i många länder och en internationellt erkänd kränkning av mänskliga rättigheter, fortsätter traditionen att skada unga flickors kroppar och liv. Enligt FN har könsstympning ökat med 15 procent i flertalet av afrikanska områden de senaste åtta åren. Traditioner som könsstympning förstärks ofta under tider av kris och påfrestning och de stora klimatförändringarna som Afrika upplever bidrar till den ökning vi ser nu.
De senaste åren har östra Afrika drabbats hårt av omvälvande klimatförändringar, långa perioder av torka har varvats med svåra översvämningar. Den natur man en gång kände är sig inte längre lik och det får enorma konsekvenser för människors liv. När skördar torkar bort och boskap dör, försvinner också möjligheten att försörja sig. Stora områden har drabbats av brist på både vatten och mat. I dessa kriser är det flickorna som drabbas först – och hårdast. Flickor tas ur skolan, gifts bort i utbyte mot ett brudpris och tvingas genomgå könsstympning eftersom det anses vara en förutsättning för äktenskap. Föräldrarna ser ofta inget annat alternativ, trots att de älskar sina döttrar. I samhällen där Amref Health Africa arbetar ser vi denna verklighet dagligen – hur klimatförändringar driver på könsstympning och barnäktenskap, och hur flickors framtid förhandlas bort i kampen för överlevnad.
Musheki – Pappan som sa nej
I många samhällen är könsstympning helt enkelt kopplad till ekonomisk överlevnad. I tider av torka och hunger, där resurser är knappa, ser föräldrar ibland inget annat alternativ än att gifta bort sina döttrar för att säkra familjens framtid. Musheki, en pappa från Kajiado i Kenya, valde en annan väg.
”Jag såg hur andra föräldrar gifte bort sina döttrar för att överleva, men jag ville något annat för min dotter,” säger han.
Tack vare stöd från Amref kunde Musheki hålla sin dotter Joan borta från könsstympning och i stället ge henne en utbildning. ”Jag är stolt över att vara en pappa som säger nej till denna tradition.”
Mushekis handlande ska inte underskattas. Men att enskilda individer bryter en tradition kommer inte att vara tillräckligt ifall vi inte motverkar grundproblematiken som lett till den ökning av övergreppet som vi ser. Vi behöver prata om att klimatkrisen inte bara handlar om temperaturer och nederbörd, utan också får enormt allvarliga konsekvenser för flickors rättigheter.
Just nu ser vi stora omvälvningar inom internationellt bistånd. Finansiering för både klimatfrågor och flickors rättigheter och skydd riskerar att minska, samtidigt som behoven ökar dramatiskt. I en tid där konflikter, klimatförändringar och ekonomiska kriser pressar samhällen till bristningsgränsen, skär många länder ner på biståndet eller omfördelar resurser till andra områden. Det är en mycket farlig utveckling. När stöden minskar, förlorar flickor möjligheten att gå i skolan, att få tillgång till sjukvård och att skyddas från skadliga sedvänjor som könsstympning.
Samtidigt vet vi att investeringar i flickors utbildning och hälsa är några av de mest effektiva sätten att bekämpa fattigdom och skapa hållbara samhällen. Forskning från flera FN-organ visar att varje krona som satsas på flickors utbildning och hälsa ger mångdubbla återbäringar i form av ekonomisk utveckling och minskad fattigdom.
Vi behöver tala om de dolda konsekvenserna av klimatförändringar och hur de slår mot de mest utsatta. Om vi verkligen vill stoppa könsstympning, måste vi också bekämpa orsakerna bakom. Klimaträttvisa är en jämställdhetsfråga – och en kamp för flickors rätt att växa upp hela, starka och fria. Flickors framtid hänger på det.
Louise Frisk
Generalsekreterare Amref Health Africa Norden
Läs också
Uppläsning av artikel
|