Vahagn Avedian: Det här hoppas jag på 2025!


2024 har varit ett turbulent och intensivt år. Nu väntar ett nytt år – 2025! Blir det bättre – eller tvärtom ännu värre? Läs vad vår framtidsspanare Vahagn Avedian tror – och hoppas på!

Vilken positiv nyhet skulle du helst av allt vilja se 2025?
– Att vi kollektivt inser att konflikter, speciellt väpnade, skadar alla globalt och borde lösas vid förhandlingsbordet enligt gällande lagar och normer och inte på slagfält genom att klubba varandra, om än på mer avancerade sätt än vi har gjort sedan urminnes tid. På den punkten har vi tyvärr inte utvecklats avsevärt på flera tusen år.

Vilken global utvecklingsfråga tycker du borde finnas med på agendan 2025, men som idag åtminstone delvis saknas?
– Att politiken – eller realpolitiken som vi brukar kalla det – hinner ikapp våra värderingar, normer, principer och lagar som vi har anstiftat sedan förra sekelskiftet, men som ledare struntar i helt. Vi har sen förra sekelskiftet stiftat lagar om mänskliga värderingar och demokratiska rättigheter som ska vara universella, det vill säga allas rättigheter och därmed allas skyldighet att försvara oavsett var. Men, tyvärr, vad vi istället ser idag är hur politiken gång på gång trampar på dessa värderingar när vi värnar om det som gagnar våra omedelbara intressen här och nu.

– Världen med de så-kallade demokrativärnande länderna i EU och USA såg på medan det ytterst autokratiska styret i Azerbajdzjan utförde en regelrätt etnisk rensning – ett brott mot mänskligheten – av den inhemska befolkningen i Nagorno-Karabach när över 100 000 människor tvingades lämna sina hem och land. Månader senare anföll Ryssland Ukraina och i det fortgående kriget har Moskva ställt territoriella krav för att avsluta kriget under vilket otaliga krigsbrott och brott mot mänskligheten har rapporterats.

– Lägg till krigen i Gaza, Jemen, Syrien med flera (det finns gott om andra i Afrika, Sydostasien och Sydamerika) så ser vi att politiken har misslyckats på ett miserabelt sätt att värna om och tillämpa de universella rättigheter som står till grund för organisationer som FN, OSSE, ICC, ICJ (International Court of Justice) och flertalet konventioner och stadgar. Det är just detta struntande i våra anstiftade principer om allas lika rätt inför lagen som jag bestämt tycker har eroderat medborgarnas tro i demokratin och dess värderingar och är en viktigt bidragande faktor för uppkomsten av populism världen över.

– Att en juridisk och moralisk korrupt person som Donald Trump väljs som president i USA är det yttersta beviset på hur folkets tilltro i dessa värderingar har korroderats av tidigare etablissemang till sådan grad att de struntar i alla hans ytterst uttalade felsteg – skattefusk, sexuella övergrepp, lögner om demokratiska val där han förlorade och hans främsta kännetecken: mobba och hota alla oliktänkande och rivaler, ageranden som vi redan i grundskolan lär barn att det är fel och får absolut inte göras – och väljer honom över någon som representerar etablissemanget (desinformation i sociala medier har också spelat en enorm roll i detta).

Utvecklingen i Syrien var oväntad för de flesta. Om du får spana/gissa. Vad skulle kunna hända som var lika oväntat – positivt eller negativt – någon annanstans i världen?
– Låt mig bara nämna att även om störtandet av den förtryckande Assadregimen är välkommet så är utvecklingen i Syrien oroande, med tanke på vilka som har tagit över styret. De intervjuer som de facto ledaren Ahmed al-Sharaa har gett ger föga hopp om en bättre framtid för minoriteter och kristna i landet. Det kanske inte blir ett Afghanistan, men jag skulle inte ropa hej än och vara redo för en ny massutvandring av kristna medan vi redan ser kurder hamna i konflikt med det nyvunna styrets största allierade, Turkiet.

– En positiv, tillika önsketänkande, utveckling vore att den globala klimat- och ekonomikrisen (om vi fortsätter i samma riktning) kommer att tvinga alla att tänka om. Det finns helt enkelt inget annat alternativt när krigen ger upphov till en global ekonomisk kris medan skenande avsmältning av istäcken överallt ger oanade efterverkningar för gemene man. Tyvärr innebär det att vi först måste köra in i väggen innan vi tvingas tänka om – och den nuvarande trenden verkar peka på att fler och fler kommer att testa hur långt man kan pressa gränserna innan det säger ”stopp!”. Då skulle jag inte förvånas om Kina till exempel pressar på det totala övertagandet av Taiwan, eller om Turkiet får för sig att annektera norra delar av Syrien som de har ockuperat.

Vilken fråga inom biståndet skulle du vilja diskuterades mer 2025?
– Bistånd behövs för att fixa vissa akuta problem där de drabbade inte kan vänta på långtidslösningar. Men bistånd är egentligen som att behandla symptomen istället för att bota sjukdomen. Vi har flera internationella organ som FN, Röda korset, Röda Halvmånen med flera som agerar som samarbetsfora där alla länder och stater ska samverka för att lösa meningsskillnader och kriser, men också hjälpa varandra att utvecklas för den kollektiva, globala förtjänsten. Så länge vi bara pratar om att släcka bränder som krigen i Ukraina, Gaza, Jemen eller pågående svält i Afghanistan, Sudan med flera så är det snarare en punktbehandling än att åtgärda ett grundligt fel i vårt sätt att fungera som en civilisation som har ett hem på denna planet.

– Och på tal om detta vårt enda hem så är klimatkrisen kanske än mer hotande när vi inte tar den på allvar. Och än en gång är det populismen som går i bräschen för att förlöjliga och förkasta forskningens varningar och de påtagliga bevis som vi ser runtomkring oss. Förhoppningen är att vi agerar innan vi når en ”point of no return” och först då inser att fakta och forskning bör väga mer än åsikter i sociala medier och förnekelse av varningar.

Till vilket land/region eller tematiskt område skulle du vilja öka biståndet?
– Demokratiseringen globalt: att både sluta vurma för regelrätta auktoriteter så som den i Azerbajdzjan till förmån för deras leveranser av naturgas och olja eller strunta i ”mindre viktiga” auktoriteter som Afghanistan där mänskliga rättigheter och speciellt kvinnors rättigheter i princip har upphört sedan talibanerna tog över. Men detta gäller lika mycket i de redan ”etablerade” demokratierna när ledarskapet i EU med Ursula von der Leyen och andra fördömer Rysslands agerande i Ukraina, medan de i princip ger tummen upp till en etnisk rensning av Nagorno-Karabach eftersom det gagnar EU:s intressen. Felstegen går att rätta till, men nu krävs det änmer ans trängning och vilja.

– Västerländsk demokrati befinner sig i kris, kanske den värsta på länge i modern tid när människors tilltro i den urholkas bit för bit. I regelrätta autoritära styren brukar det sluta med revolution och regimskifte, förhoppningsvis till det bättre – vilket är tyvärr inte någon garanti. I existerande demokratier går vi mot populism när folket väljer bort etablerade ledare, eftersom de inte levererar vad de har lovat eller är skyldiga att upprätthålla. Men precis som klimatkrisen som är global och kommer att förr eller senare drabba oss alla oavsett var vi bor så får man hoppas att vi hinner agera i den globala kris som västerländsk demokrati befinner sig i innan vi får betala ett ytterst högt pris.

Och var skulle du i så fall minska biståndet för att ha råd med det du vill göra ovan?
– Jag är nog illa påläst för att kunna med gott samvete ta ett sådant beslut, om det nu ens är möjligt. Jag skulle hellre ta en hel del från alla politikerlöner och arvoden, samt den gigantiska utgiftspost som går till att hålla igång den enorma byråkrati som på ett så miserabelt sätt har misslyckas att upprätthålla de värderingar och institutioner som de väljs till att leda. Att den krigshysteri som råder numera i världen matar en kapprustning som slukar enorma summor och resurser är ännu ett bevis på hur vi skulle kunna omdirigera välbehövda medel där de gör mer nytta än på väpnade angrepp.

Vahagn Avedian är freds- och konfliktforskare och en av redaktörerna för plattformen Armenica.

Alla framtidsspaningar hittar du här.

Redaktionen

Vill du också framtidsspana?

Vi har frågat människor som på olika sätt är aktiva i globala frågor om vad de tror och hoppas inför 2025. Vill du också spana? Maila bild och dina svar på våra frågor (ovan) till info@globalbar.se.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.