2024 har varit ett turbulent och intensivt år, både när det gäller biståndet i Sverige och utvecklingen i världen i stort. Nu väntar ett nytt år. Blir det bättre – eller tvärtom ännu värre? Läs vad vår framtidsspanare Mubarik Abdirahman tror – och hoppas på!
Vilken positiv nyhet skulle du helst av allt vilja se 2025?
– Nationellt: En stark avtalsrörelse med rejäla löneökningar för framför allt arbetaryrkena och framför allt de som tjänar allra minst. Internationellt hoppas jag på att Socialdemokraterna lyckas behålla makten i Norge, så att Norge fortsätter vara Nordens ledande nation i frågor som internationell solidaritet, klimatförändringar och ett fritt och säkert Palestina. Givetvis hoppas jag också att vi ser hållbara, inkluderande fredsprocesser så att vi får slut på konflikterna i Gaza, Sudan, Jemen, Haiti, Ukraina … ja, listan kan göras mycket lång. Jag hoppas också att världen är öppen för att stötta länder som Syrien som är på väg mot en bättre tillvaro, efter Bashar al-Assads flykt från landet.
Vilken global utvecklingsfråga tycker du borde finnas med på agendan 2025, men som idag åtminstone delvis saknas?
– Fredsfrågan, och vikten av hållbara fredsprocesser. Klimatet och frågan om ”a just transition” (en rättvis klimatomställning), som drivs av flera fackförbund internationellt. När vi ställer om våra ekonomier för att klara klimatutmaningarna är det viktigt att jämlikhet och rättvisa är ledord, så att alla kan vara med och ställa om.
Utvecklingen i Syrien var oväntad för de flesta. Om du får spana/gissa. Vad skulle kunna hända som var lika oväntat – positivt eller negativt – någon annanstans i världen?
– Den nya Trumpadministrationen har lovat förändringar i både Ukraina och Gaza, kan bara hoppas att dessa infrias även om jag starkt betvivlar det. På klimatområdet ser det ut att bli ännu ett år med uppförsbacke, och alldeles för lite klimatfinansiering till de allra mest utsatta människorna och länderna. Jag hoppas att den nattsvarta utvecklingen i Sudan ljusnar, och att de stridande partnerna sätter sig ned för att på allvar lösa världens största humanitära katastrof.
Vilken fråga inom biståndet skulle du vilja diskuterades mer 2025?
– Frågan om länken mellan de mycket stora humanitära behoven och hur vi löser dessa på sikt, alltså där humanitärt- och utvecklingsbistånd går samman (så kallat nexus). I realiteten ser vi en värld med ökande behov, drivet av klimatkrisen, ekonomiska chocker och konflikter, och färre resurser till bistånd. Det blir därför viktigare än någonsin hur vi använder medlen, men framför allt också att vi ser till att det finns ett både kortsiktigt och långsiktigt perspektiv på hur biståndet används. Gör vi inte det kommer våra barnbarn diskutera samma problem som vi diskuterar just nu.
Till vilket land/region eller tematiskt område skulle du vilja öka biståndet?
– Skulle vilja se ökat bistånd till västra Afrika, vilket är osannolikt eftersom europeiska länder och USA drar sig ur regionen i takt med att Ryssland flyttar fram sina positioner. Västafrika har bland de största humanitära behoven och drabbas hårdast av klimatförändringarna, men får mycket lite stöd. Om vi fortsätter dra oss tillbaka från regionen kastar vi bort nycklarna till andra krafter med helt andra behov. Tematiskt skulle jag vilja se ett ökat fokus på kooperativ och fackföreningar, eftersom dessa är lokala gräsrotsorganisationer som driver förändring nedifrån och upp.
Och var skulle du i så fall minska biståndet för att ha råd med det du vill göra ovan?
– Sverige ska inte minska biståndet, utan återgå till sitt mål om att en procent av bruttonationalinkomsten (BNI) ska gå till bistånd. Om nu regeringen vägrar detta – vilket de absolut kommer göra – kan de börja med att sluta avräkna bistånd för migrationskostnader i Sverige. Sverige har råd att finansiera ett numera mycket begränsat flyktingmottagande på hemmaplan och ett generöst bistånd, biståndspengar ska inte användas för flyktingmottagande i Sverige.
Mubarik Abdirahman är Internationellt ansvarig på Socialdemokraterna i Malmö.
Alla framtidsspaningar hittar du här.
Redaktionen
Uppläsning av artikel
|