2024 har varit ett turbulent och intensivt år, både när det gäller biståndet i Sverige och utvecklingen i världen i stort. Nu väntar ett nytt år. Blir det bättre – eller tvärtom ännu värre? Läs vad vår framtidsspanare Kristina Henschen tror – och hoppas på!
Vilken positiv nyhet skulle du helst av allt vilja se 2025?
– Eldupphör i världen, särskilt viktigt i alla undanskymda konflikter som inte får så mycket media-bevakning som till exempel Sudan. Rättvis fred och frihet för Ukraina. Det är också viktigt att få till (minst) eldupphör i Gaza och (helst) en mer långsiktig politisk överenskommelse och lösning.
Vilken global utvecklingsfråga tycker du borde finnas med på agendan 2025, men som idag åtminstone delvis saknas?
– Äldre-perspektivet glöms till exempel ofta bort, äldre människor är sårbara och stannar ofta kvar i humanitära kriser, de kan inte flytta och ser ingen framtid. Äldre är en undanskymd del av jordens befolkning med kunskap och deras röster är inte tillräckligt lyssnade till, lidandet är stort.
Utvecklingen i Syrien var oväntad för de flesta. Om du får spana/gissa. Vad skulle kunna hända som var lika oväntat – positivt eller negativt – någon annanstans i världen?
– En förändring i Nordkorea skulle vara oväntad och på tiden. Annars spanar jag att Ryssland står inför stora förändringar, som drivs på av landets hotande ekonomiska sammanfall och krigskollaps, där deras välutbildade befolkning vaknar och får nog under kommande år, 2025.
Vilken fråga inom biståndet skulle du vilja diskuterades mer 2025?
– Det globala ledarskapet måste återtas, och Sverige måste under 2025 jobba sig tillbaka till en ledarposition när demokratin utmanas på så många håll och journalister och aktivister hotas och mördas. Det finns många frågor att jobba med och ett stort engagemang att ta tillvara på. Vi har mycket folkbildning att göra. Vi måste till exempel fortsätta belysa vikten av jämställdhet, och särskilt sexualiserat våld. Personer som lever med funktionsnedsättning behöver bli mer synliggjorda, liksom äldre och hbtq-personer, och deras rättigheter säkerställas. Klimatförändringarna måste också tas på större allvar.
Till vilket land/region eller tematiskt område skulle du vilja öka biståndet?
– Med allt fler kriser och konflikter och allt fler odemokratiska ledare måste stödet till och via civilsamhället vara den viktigaste vägen framåt. Det svenska civilsamhället är mycket kvalificerat. Den pågående undermineringen och undandragandet av resurser som skapar sådan stor osäkerhet måste få ett slut.
Och var skulle du i så fall minska biståndet för att ha råd med det du vill göra ovan?
– Det finns redan en genial lösning för detta: Biståndet ska användas korrekt och utifrån OECD DAC:s regelverk, och inte för andra ändamål som till exempel migration. Det är en lockelse som svenska regeringar fallit för under lång tid, oavsett partipolitisk tillhörighet. Grundfrågan är att biståndet ska utgöras av bistånd. Sedan ska också en återgång till enprocentsmålet vara en del av lösningen, men inte att minska biståndet någonstans.
Kristina Henschen är generalsekreterare för Radiohjälpen.
Alla framtidsspaningar hittar du här.
Redaktionen
Vill du också framtidsspana?
Vi har frågat människor som på olika sätt är aktiva i globala frågor om vad de tror och hoppas inför 2025. Vill du också spana? Maila bild och dina svar på våra frågor (ovan) till info@globalbar.se.
Uppläsning av artikel
|