Mattias Goldmann: Det här hoppas jag på 2025!


2024 har varit ett turbulent och intensivt år. Nu väntar ett nytt år – 2025! Blir det bättre – eller tvärtom ännu värre? Läs vad vår framtidsspanare Mattias Goldmann tror – och hoppas på!

Vilken positiv nyhet skulle du helst av allt vilja se 2025?
– Global enighet om snabba, kraftiga, uthålliga och trovärdiga utsläppsminskningar på COP30 i november – klimatet är vår tids ödesfråga och tiden rinner ut för att säkra en dräglig framtid.

Vilken global utvecklingsfråga tycker du borde finnas med på agendan 2025, men som idag åtminstone delvis saknas?
– Över en 1.2 miljoner människor dör årligen i trafiken, 90 procent i utvecklingsländer; det är den främsta dödsorsaken för unga människor, långt större än sjukdomar som vi fokuserar mer på. När ekonomiskt aktiva människor dör eller invalidiseras slås ekonomin i spillror, och när vi systematiskt arbetar för minskad trafikdödlighet till exempel genom bättre fungerande kollektivtrafik, får vi en rad andra positiva effekter.

Utvecklingen i Syrien var oväntad för de flesta. Om du får spana/gissa. Vad skulle kunna hända som var lika oväntat – positivt eller negativt – någon annanstans i världen?
– Trump är ju årets wildcard, på det mest skrämmande sätt. Varje morgon kommer vi att vakna med fruktan att han gjort någon ny galenskap, så det mest oväntade är om han gör något positivt eller åtminstone avstår från vissa dumheter. Jag tror att USA avstår från att lämna Parisavtalet, av rent egenintresse.

Vilken fråga inom biståndet skulle du vilja diskuterades mer 2025?
– Syds erfarenheter. Klimatområdet är ett tydligt exempel på att många utvecklingsländer har erfarenheter vi behöver lära oss av; om extrem hetta, torka, stormar och bränder, om klimatflyktingar, om resiliens och om återuppbyggnad. Det nya mantratt att bistånd är för vår egen skull, leder till att vi bör lyssna och lära av Syd!

Till vilket land/region eller tematiskt område skulle du vilja öka biståndet?
– Landgränser är barriärer och stuprör är dumt. Mer av utvecklingssamarbete som sker i regioner som har samma problematik, såsom Himalalyas avrinningsområde, och mer där klimat och fattigdomsbekämpning tydligt samverkar.

Och var skulle du i så fall minska biståndet för att ha råd med det du vill göra ovan?
– Alltmer av vad som kallas bistånd är noga räknat något annat; som exempel får vi tyvärr räkna med att vi snart finansiera återvandring med biståndsmedel. Genom att med god marginal hålla oss inom DAC:s regelverk, frigörs stora resurser som kan användas för egentligt bistånd.

Mattias Goldmann är författare, debattör och chef för 2030-sekretariatet

Här hittar du alla spaningar

Redaktionen

Vill du också framtidsspana?

Vi har frågat människor som på olika sätt är aktiva i globala frågor om vad de tror och hoppas inför 2025. Vill du också spana? Maila bild och dina svar på våra frågor (ovan) till info@globalbar.se.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.