2024 har varit ett turbulent och intensivt år. Nu väntar ett nytt år – 2025! Blir det bättre – eller tvärtom ännu värre? Läs vad vår framtidsspanare Marcin de Kaminski tror – och hoppas på!
Vilken positiv nyhet skulle du helst av allt vilja se 2025?
– 2025 skulle jag – efter drygt tio år av minskad internetfrihet – vilja se rubriker som meddelar att det fria och öppna internet har gjort en dramatisk återkomst globalt. Jag hoppas att en kombination av teknologiska framsteg, internationellt samarbete och kraftfulla investeringar i internetfrihet drastiskt minskat censuren i länder där människor tidigare varit avskurna från tillgång till opartisk information.
Detta skulle innebära att individer i repressiva miljöer som Iran, Ryssland, och Myanmar får ökad makt att uttrycka sina åsikter, engagera sig i samhällsfrågor och få tillgång till fri information utan rädsla för repression. Dessutom skulle det signalera att världssamfundet står enat i sitt stöd för mänskliga rättigheter, demokrati och frihet online. Ett ökat fokus på ett öppet, fritt och säkert internet skulle också ha en positiv inverkan på global säkerhet och ekonomisk utveckling genom att minska fragmenteringen av den digitala världen och stärka den verkligt globala marknaden.
Vilken global utvecklingsfråga tycker du borde finnas med på agendan 2025, men som idag åtminstone delvis saknas?
– Kampen mot digital auktoritarianism är en fråga som borde få större uppmärksamhet 2025. Digitala repressiva metoder som censur, övervakning och desinformation är inte bara tekniska utmaningar utan hotar grundläggande mänskliga rättigheter och demokratiska värderingar. Vi ser idag hur auktoritära regimer använder avancerade teknologier för att tysta opposition, sprida propaganda och konsolidera sin makt. Trots detta är frågan inte tillräckligt central på den globala utvecklingsagendan.
Jag och Open Technology Fund menar att vi måste prioritera investeringar i tekniska lösningar som motverkar dessa hot – lösningar som decentraliserade kommunikationsverktyg och censurresistenta teknologier. Dessutom måste vi skapa starkare internationella normer och samarbeten som skyddar digitala friheter och säkerställer att teknologins kraft används för att stärka, snarare än försvaga, demokratiska samhällen.
Utvecklingen i Syrien var oväntad för de flesta. Om du får spana/gissa. Vad skulle kunna hända som var lika oväntat – positivt eller negativt – någon annanstans i världen?
– En oväntad men positiv utveckling skulle kunna vara en våg av demokratisering i länder som idag betraktas som auktoritära, exempelvis Kina eller Ryssland. Denna förändring skulle kunna drivas av en kombination av tekniska innovationer, som gör det svårare för regimer att censurera och övervaka, samt av en ung generation som kräver mer transparens och deltagande.
Ett annat exempel skulle kunna vara en global koalition av civilsamhälle, privata företag och regeringar som tar kraftfulla steg för att motverka desinformation och censur, vilket leder till en kraftigt förbättrad digital miljö. Å andra sidan skulle en negativ men oväntad utveckling kunna vara att auktoritära metoder sprider sig till traditionellt demokratiska länder. Detta skulle kunna ske genom att regeringar använder AI-baserade eller andra tekniska övervakningsmetoder för att motivera ’säkerhet’, vilket underminerar individuella rättigheter och skapar en global norm för digital repression.
Vilken fråga inom biståndet skulle du vilja diskuterades mer 2025?
– 2025 skulle jag vilja se en betydligt större diskussion kring vikten av att inkludera digitala rättigheter i biståndspolitiken. I dagens värld är säker och fri tillgång till information och inte bara en teknisk fråga utan en grundläggande mänsklig rättighet. Auktoritära regimer använder avancerade tekonologier för att censurera information, övervaka medborgare och tysta kritiska röster, och detta är en utveckling som ofta förbises i traditionell biståndsdebatt.
Jag skulle vilja se ett ökat fokus på hur bistånd kan användas för att finansiera verktyg som säkrar journalistisk frihet, skyddar mänskliga rättighetsaktivister och möjliggör informationsspridning i repressiva miljöer. Verktyg och teknologier finansierade av Open Technology Fund används i miljarder digitala enheten världen över. Varje månad erbjuder vi över 40 miljoner användare i några av världens mest ofria länder censurresistent och krypterad tillgång till det öppna och fria internetet. Genom att inkludera digitala rättigheter som en prioritet i biståndet kan man hjälpa mångdubbelt fler att få tillgång till rättvis och fri information, samtidigt som vi stärker demokratiska principer globalt.
Till vilket land/region eller tematiskt område skulle du vilja öka biståndet?
– Jag skulle vilja öka biståndet till länder och regioner där friheten på internet fortsatt är allvarligt hotad. Där står man inför omfattande digital repression som isolerar deras medborgare från internet som vi känner det, och begränsar därmed deras möjligheter till självuttryck och medborgerligt engagemang. Genom att öka biståndet till att utveckla och distribuera teknologier som möjliggör censurresistent kommunikation, säkra plattformar för journalister och decentraliserade nätverk kan vi bidra till att stärka civilsamhället och skapa förutsättningar för en mer öppen framtid. Detta kan göra genom riktade geografiska stöd eller tydliga tematiska stöd – men skulle alldeles oavsett sända en stark signal om att världen står bakom dem som kämpar för sina grundläggande friheter, även under de svåraste förhållanden.
Och var skulle du i så fall minska biståndet för att ha råd med det du vill göra ovan?
– Frågan är felställd. För att jobba mer effektivt med teknikbaserade stöd för mänskliga rättigheter och demokrati behövs inte nödvändigtvis en omfördelning av existerande stöd. Istället krävs en förståelse för teknikens roll i samhällsförändring och demokratiarbete. Genom att se hur exempelvis de verktyg Open Technology Fund ger stöd till utgör ett fundament för förändringsbenägna demokratirörelser världen över kan man också få en bättre förståelse för de utmaningar som världen står inför framöver. Att inkludera mer teknik i biståndet är inte att skapa en ny sektor eller finansieringsström – det är att framtidssäkra det bistånd som redan görs.
Marcin de Kaminski är programchef på Open Technology Fund (OTF)
Alla framtidsspaningar hittar du här.
Redaktionen
Vill du också framtidsspana?
Vi har frågat människor som på olika sätt är aktiva i globala frågor om vad de tror och hoppas inför 2025. Vill du också spana? Maila bild och dina svar på våra frågor (ovan) till info@globalbar.se.
Läs också
Jojje Olsson: Det här hoppas jag på 2025! – Global Bar Magazine
Uppläsning av artikel
|