Gaza: Dramaten ger liv åt de dödade barnen


Från Dramatens hemsida.

Den 19 december läser skådespelare på Dramaten namnen på de över 11 000 barn som dödats av Israel i Gaza på ett år. Läsningen är ett samarbete med Svenska Freds, Clowner utan Gränser och Rädda barnen.

Texten är uppdaterad den 19 december med kommentar från uppläsningen.

Exakt hur många barn som har dödats i samband med de israeliska attackerna i Gaza är svårt att veta. Konservativa siffror rapporterar strax över 11 000 avlidna barn enbart i år, samtidigt som UNICEF redan i april 2024 rapporterade att upp till 14 000 barn dödats sedan 7 oktober 2023. Detta kan jämföras med siffran 2 304 vilket är antalet barn som har dött sammanlagt under 2005 till 2022 i Gaza.

Antalet övergrepp mot barn är rekordhögt i världen i stort, konstaterar Rädda Barnen i en rapport från oktober 2024. Där listas Gaza, Sudan och Ukraina som tre av de farligaste platserna för barn att befinna sig på. Det gäller risk för att dö, men även risken utsättas av andra saker som bryter mot barns internationella rättigheter och FN:s barnkonvention som samtliga nämnda länder har undertecknat.

Det är inte första gången Israel bryter mot FN:s barnkonvention som de har skrivit på. Under 2000-talet har flera FN-organ och andra organisationer rapporterat och uppmärksammat brott mot barns rättigheter där palestinska barn grips, förhörs och fängslas på den ockuperade Västbanken.

Svenska Freds startade

Under oktober 2024 startade organisationen Svenska Freds ett initiativ där flera organisationer samlades och läste upp namnen på de barn som mist sitt liv i samband med konflikten. Det är denna lista Unga Dramaten nu tar över och fortsätter, även om listan nu två månader senare, hade kunnat uppdateras med ytterligare namn.

– De var där i åtta timmar men hann bara läsa en tredjedel av listan, så nu tar vi över facklan. Under mitt liv har man pratat om okränkbara barnlivet. Barn var heliga men nu pratar jag om barndomens död den 7 oktober, säger Carl Johan Karlson som är konstnärlig ledare för Unga Dramaten.

Genom namnuppläsningen den 19 december vill Unga Dramaten ge plats åt de barn som har mist livet i Palestina och Israel. Under uppläsningen medverkar både skådespelare och personal. 

– I relation till vad som kan och vad som behövs är det en sån liten del. Men det är något, säger Carl Johan Karlson.

Den öppna namnuppläsningen planeras pågå i två timmar och efterföljs av ett samtal om barn och krig. Även om Unga Dramaten främst riktar sig till barn mellan 3–16 år så är samtalet framför allt tänkt för en vuxen målgrupp. Medverkar gör även Svenska Freds, Clowner utan Gränser och Rädda barnen som kommer dela erfarenheter av att arbeta med barn i miljöer likt Gaza och Västbanken.

Initiativet är tänkte att sätta strålkastarljuset på de tusentals barn som betalat priset för vuxnas konflikter. Alla namn från listan kommer inte hinnas med under två timmar, men förhoppningen är att det inte tar slut här. 

– Det hade varit fint om någon vill ta över efter oss och fortsätter uppläsningen, avslutar Carl Johan Karlson.

Skådespelarna turas om att läsa upp namn på trappan. Foto: Unga Dramaten.

Efter uppläsningen

Under uppläsningen den 19 december lästes totalt 5000 namn på dödade barn upp, av 20 skådespelare. Ungefär 20 åhörare stod i mörkret upplyst av marschalker nedanför kungliga dramatens trappor. Och med gångtrafikanter som nyfiket stannade för att lyssna blev publiken allt större.

Josefine Norin

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.