Fyra dagar efter sina kritiska uttalanden mot generalerna i militärjuntan avskedades den civila premiärministern Choguel Maiga av ordföranden i övergångsregeringen, general Assimi Goita den 20 november 2024.
Beslutet kom säkert inte som en överraskning för premiärministern, som suttit på posten sedan 2021. Han passade på att under årsdagen av återtagandet av Kidal i norr från tuaregrebeller kritisera övergångsregeringen och krävde ett politiskt klarläggande och omläggning av politiken.
Det ledde till omedelbar reaktion bland militärjuntans stödtrupper som samlades i det stora internationella konferenscentret med banderoller som “rött kort” för Chuguel och slogan “premiärminister är lika med premiär fiende”.
Det var inte första gången det skurit sig mellan premiärministern och general Goita, men Choguel Maiga har alltid överlevt. Choguel Maiga, tidigare ledare av den civila proteströrelsen som i juni 2020 demonstrerade mot den demokratiskt valda presidenten Ibrahim Boubacar Keita, hade redan förlorat sin reella makt i december 2022 efter fyra månaders frånvaro på grund av en hjärtattack. Han ersattes då av sin statssekreterare överste Abdoulaye Maiga.
Choguel Maigas roll har varit att, som politisk ideologisk fasad för militärjuntan, splittra den politiska oppositionen och slå ned civila proteströrelser. Han var sedan månader isolerad inom M5-RFP-rörelsen. Kanske var Choguel Maigas offentliga kritisk ett sista försök att framställa sig som ett alternativ till den militära övergångsregeringen inför ett eventuellt allmänt val som många krävt på senare tid. Regeringens lagliga mandat, framförhandlat med den regionala samarbetsorganisationen ECOWAS, tog slut den 24 mars 2024, utan att något nytt datum fastställts av militärjuntan.
Den nye premiärministern Abdoulaye Maiga, en intellektuell militär med internationell karriär, har också varit Inrikesminister och regeringens talesperson. Han var den som meddelade att Mali bröt försvarsavtal med Frankrike, lämnade ECOWAS, krävde att FN styrkan Minusmas mandat skulle upphöra, samt stod bakom att Mali lämnade G5 Sahel – försvarssamarbete i kampen mot jihadistattackerna.
Det är inte troligt att bytet på premiärministerposten ändrar Malis relation till Ryssland eller till Burkina Faso och Niger i det som kallas Sahelstaternas allians eller relationen till AES och ECOWAS. Valet påverkar sannolikt inte heller frågan om längden på övergångsperioden innan allmänna val och civilt styre kan införas.
Hans Eriksson
Ekonom, statsvetare och Västafrikakännare
Läs också
Uppläsning av artikel
|