DEBATT. Idag fyller Barnkonventionen 35 år. För att säkerställa en framtid där alla barn får möjlighet att skratta, leka och skapa – varje dag – måste vi agera! Och det är dags att vi ser till att barns rätt till lek och kultur får den uppmärksamhet och de resurser de förtjänar, skriver Åsa Ekman och Farhad Mazi Esfahani från Clowner utan Gränser.
Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.
Att göra high five med en tre meter lång person, att se en gigantisk docka dansa gatan fram eller få en ansiktsmålning som förvandlar dig till Spiderman. Att känna glädjen av att rocka en rockring prydd med fjärilar, uppleva magin när en trasig tidning plötsligt blir hel och att få skrika i gång en orkester med hjälp av en clowndirigent. Detta är inte bara minnen. Det är ögonblick som formar barndomen.
För barn är lek, skratt och kreativitet inte bara underhållning – de är fundamentala fenomen för utvecklingen av kognitiva, sociala och emotionella färdigheter. Leken hjälper barn att bearbeta stress, bygga motståndskraft och utveckla en positiv självbild. Men trots att vi vet att dessa ögonblick är avgörande för barns välmående, betraktas de ofta som något sekundärt – som lyx snarare än en rättighet. Men vissa saker är omätbara – och ändå livsviktiga. För barn som har upplevt trauma kan skrattet vara en väg till återhämtning. Och skrattet och leken är inte bara en flykt – de är konkreta sätt att bearbeta svåra upplevelser.
Enligt FN:s Barnkonvention har varje barn rätt till lek, vila, fritid, rekreation och kultur. Dessa rättigheter är grundläggande för att barn ska kunna utvecklas till självständiga, empatiska och kreativa individer. Sedan 2020 är konventionen lag i Sverige, men trots detta är det fortfarande alldeles för många barn, både i Sverige och globalt, som inte får tillgång till dessa rättigheter.
FN:s kommitté för barnets rättigheter har kritiserat Sverige för att inte ge alla barn samma möjlighet att delta i kulturlivet. Det är tydligt att Sverige måste göra mer för att säkerställa kulturella upplevelser tillgängliga för alla barn. Sverige måste göra mer för att kultur och konstnärliga aktiviteter är tillgängliga, säkra och åtkomliga för barn som lever i utsatta livssituationer och som står långt i från sina rättigheter. Likaså måste vi, på alla nivåer och tillfullo, involvera barn i planering och utformning av policys, program och aktiviteter som handlar om barns fria tid, lek, rekreation, kultur och konst. Barnen är rättighetsbärare och måste själva få vara med och bestämma över sitt liv.
Idag, 35 år efter att FN:s generalförsamling röstade för barnets rättigheter, måste vi påminna oss om att rättigheter inte upprätthålls av sig själva. Trots att barnkonventionen har funnits i tre decennier, är det fortfarande ett arbete kvar att göra för att säkerställa att alla barn på jorden får tillgång till dessa grundläggande rättigheter. Vi kan inte ta dessa rättigheter för givna, och vi måste stå upp för att implementera dem på alla nivåer – lokalt, nationellt och internationellt.
För att säkerställa en framtid där alla barn får möjlighet att skratta, leka och skapa – idag och varje dag – måste vi agera. Och det är dags att vi ser till att barns rätt till lek och kultur får den uppmärksamhet och de resurser de förtjänar. Detta är inte bara en fråga om barns välmående; det handlar om att skapa en värld där alla barn har möjlighet att blomstra och bli de personer de har potential att vara.
Åsa Ekman och Farhad Mazi Esfahani
Clowner utan gränser
Läs också
Uppläsning av artikel
|