Svensk EU-parlamentariker kämpar mot barnäktenskap i Irak


Evin Incir. Foto. EU-parlamentet.

Europarlamentarikern Evin Incir (s) har valts till vice-ordförande i parlamentets delegation för relationerna med Irak. En av hennes uppgifter blir nu att stödja de kvinnor som kämpar mot den lag som ska göra barnäktenskap lagliga i Irak.

EU:s så kallade Interparlamentariska delegationer består av grupper av ledamöter av Europaparlamentet som upprätthåller och fördjupar förbindelserna med parlamenten i länder, regioner och organisationer utanför EU. Syftet är att skapa diplomatiskt dialog, men också granska vad som händer i länderna.

Ett av dessa länder är Irak där ett nytt lagförslag som tillåter giftemål från nio års ålder är under behandling i det Irakiska parlamentet, något vi tidigare rapporterat om här.

Förslaget kommer från en av de mer konservativa muslimska falangerna inom det Irakiska parlamentet och behandlar områden inom familjerätt, eller Personal Status som det kallas. Den planerade lagen innefattar bland annat äktenskap, skilsmässa och arvsrätt.

– Vi ser det som en attack mot alla kvinnor. De vill ta oss tillbaka i tiden och trycka ned oss, säger Rajaa Fadhil till Global Bar Magazine.

Den socialdemokratiska EU-parlamentarikern Evin Incir blir nu vice ordförande i EU:s irak-delegation och en av hennes viktigaste frågor blir att stödja de kvinnor som försöker stoppa lagen:

–  Det är en stor ära att bli vald till vice ordförande i EU:s Irak-delegation, vid sidan av mina uppdrag som ledamot i delegationerna för relationer med Latinamerika och Chile. Kampen för internationell rätt, grundläggande fri- och rättigheter samt barn och kvinnors rättigheter kommer vara central, säger Evin Incir.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.