Möt vår praktikant: Josefine Norin


Josefine Norin.

Den som är uppmärksam har kanske sett att en ny och flitig skribent dykt upp i våra spalter. Det är Josefine Norin, praktikant på Global Bar Magazine under hösten 2024.

Hej Josefine, vem är du?
– Hej! Mitt namn är Josefine Norin, jag är 23 år gammal och utbildar mig till journalist och just nu gör jag min praktik på Global Bar Magazine.

Hur kommer det sig att du ville bli journalist?
– Det var en ganska lång väg hit för mig. Jag visste inte riktigt vad jag ville göra, men jag visste att jag gillade att skriva och prata med människor. Jag är också intresserad av att bidra till att förändra konsensus och få människor att stanna upp och reflektera över världen runt omkring dem. Och det var lite där allt började.

Vad har du som mål att kunna genomföra under praktiken?
– Jag vill göra så mycket som möjligt under min praktik så en stor anledning till att jag valde just den här platsen är för att jag visste att jag skulle få prova på många olika uppgifter. Hittills har jag både skrivit korta och långa texter om olika ämnen och pratat med många personer från olika delar av världen. Framöver ska jag göra ett poddavsnitt, där jag både producerar och redigerar, vilket jag ser fram emot. Jag ser också fram emot att få arbeta mer med grävande journalistik och undersökande projekt som kräver lite längre tid.

Vilka områden är det som intresserar dig mest?
– Jag gillar verkligen att lära mig om allt möjligt. Men det som intresserar mig mest är ämnen som inte får lika mycket uppmärksamhet. Till exempel skrev jag nyligen om kriget i Sudan, en katastrofal humanitär kris som inte alls får samma bevakning i medier som Gaza eller Ukraina.

Vad har varit mest givande hittills under praktiken?
– Det mest givande har varit att få kunna testa och utforska själv. Min handledare, David, som också är vår ansvarige utgivare, ger mig tips och ämnen att jobba med. Sedan får jag själv gå ut och söka det som jag tycker är intressant och brinner för inom det ämnet eller händelsen. Jag får utforma vinkeln men kan alltid gå tillbaka till honom för att få feedback och råd om jag är på rätt spår.

Vad har du för mål i framtiden?
– Jag är ju 23 år gammal, så förhoppningsvis har jag en lång karriär framför mig. Jag vill gärna hitta ett sätt att kombinera både text och radio, eftersom det är något jag brinner för och tycker är spännande. Jag vill jobba med längre projekt där jag kan gräva djupare och undersöka mer. Frågor som är underbevakade och kräver längre arbetstid intresserar mig särskilt. Om det sker på ett produktionsbolag, en ideell tidning eller inom public service spelar inte så stor roll för mig – det viktigaste är nästan att ha bra kollegor och känna att jag bidrar till skillnad.

Varför ville du praktisera på just Global Bar Magazine?
– Jag visste inte från början att jag skulle hamna här, men jag fick en väldigt bra känsla av både David och Lisa. Det kändes som en plats där jag verkligen kunde utvecklas under min praktik. Jag tycker det är väldigt roligt att lära mig nya saker, och eftersom jag inte hade så mycket erfarenhet av biståndsvärlden tidigare, har det varit spännande att få så mycket ny kunskap. Det känns också väldigt givande att ha kunnat specialisera mig på ett område och verkligen bli expert på biståndsbranschen.

Johan Öhlin

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.