Sveriges bilaterala bistånd till Kambodja avslutas vid årsskiftet 2024/2025. Nu varnar oppositionen för en ännu sämre situation för människorättsförsvarare i det sydostasiatiska landet som i praktiken är en enpartistat.
I samband med att Sveriges bilaterala bistånd avslutas ställde Åsa Eriksson (S) den 15 oktober en fråga i riksdagen (interpellation till bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa om hur Sverige avser att stödja demokratikampen och skydda människorättsförsvarare i Kambodja där situationen allt sämre: Oberoende media finns inte och fackföreningsledare fängslas. Demonstrationer upplöses med våld. Flera av Right Livelihood-pristagarna från organisationen Mother Nature sitter också fängslade.
– Oskyldiga människor som lever under auktoritärt styre ska lämna till sitt öde. Jag förstår inte hur statsrådet resonerar, sa Åsa Eriksson (S).
I sitt svar höll Benjamin Dousa med om beskrivningen av situationen i landet och han konstaterade att utvecklingen har gått i fel riktning i Kambodja. Men, menade han, Sverige har ändå inte övergett de som arbetar för mänskliga rättigheter i Kambodja:
– Regeringen fortsätter sitt engagemang för det mänskliga rättigheterna i Kambodja via EU, FN och de multilaterala utvecklingsbankerna, sa Benjamin Dousa i debatten.
Här har du se interpellationsdebatten
Redaktionen
Läs också
Uppläsning av artikel
|