IM-priset går till Sakariya Hirsi


Sakariya Hirsi medgrundade Kollektiv Sorg 2020 för att visa och belysa det som avskrivs som "problem i utsatta områden". Foto: IM

Sakariya Hirsi, medgrundare till Kollektiv Sorg, tilldelas Individuell Människohjälps (IM:s) pris för sina insatser med att belysa det beväpnade våldet och dess konsekvenser i samhället.

Sakariya Hirsi klev rakt in i en överraskningsceremoni på sin arbetsplats, Framtidens Hus, i Husby. På plats fanns ungdomar som Sakariya Hirsi arbetat med och rapstjärnan Imanella, såväl som Individuell Människohjälps generalsekreterare Martin Nihlgård. Priset är något han tycker han delar.

– Det är fantastiskt att få ett pris som highlightar det man jobbat med. Men allt jag gjort bygger på att samla människor, att vi gör saker tillsammans! säger pristagaren under ceremonin. 

Sakariya Hirsi är en av grundarna för Kollektiv Sorg som arbetar för att lyfta konverationen om gatuvåld och skjutningar i Sverige. Kollektiv Sorg är ett språkrör och samlingsplats för de som drabbas av det ökade beväpnade våldet i våra samhällen. Genom samtal, advokasering och samarbete med Amnesty International, försöker Kollektiv Sorg ge förortens röster en större plats och plattform i samhället.

Arbetet startade 2020 som en kampanj för att humanisera människorna som påverkas av våldet och uppmärksamma dess tragiska konsekvenser. Här samlas unga för att dela med sig och uttrycka sig genom konst, poesi och personliga berättelser.

IM-priset delas ut i organisationens grundares namn, Britta Holmström. Den vinnande personen ska ha gjort viktiga medmänskliga insatser eller uppmärksammat våld, förtryck, rasism eller orättvisor. Vinnaren har utsetts av en sjumanna blandad jury. Prissumman uppgår till 30 000 kronor.

Individuell människohjälp motiverade priset såhär:

Det började som en dikt ur ren frustration.
Som blev en kampanj.
Som blev en organisation.
Sakariya Hirsi är en förebild som inspirerar och visar att när man agerar – och drömmer – och organiserar sig med andra – kan man skapa opinion och förändra i både det stora och det lilla.
Precis som IM:s grundare Britta Holmström gjorde, gör Hirsi detta också. 
Varje dag. Konkret, outtröttligt och engagerat. 
Med medmänsklighet, mod och en passion för att skapa ett bättre samhälle.
Och precis som IM försöker han synliggöra exkluderade grupper och utmana orättvisa strukturer.
Därför får han IM-priset 2024.

Josefine Norin

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.