Benjamin Dousa ny biståndsminister


Benjamin Dousa blir ny biståndsminister. Foto: Wikipedia.

Benjamin Dousa har utsetts till ny bistånds- och utrikeshandelsminister. Samtidigt ”flyttas” nuvarande biståndsministern till rollen som migrationsminister. Maria Malmer Stengard blir ny utrikesminister.

Texten uppdateras

Benjamin Dousa, 31, är ett av de yngre tillskott till regeringen. Trots att han är uppvuxen i Husby, en av Stockholms förorter, fick han från tredje klass sin utbildning i en av innerstans skolor. Hans tidigare politiska karriär innefattar rollen som förbundsordförande för Muf mellan åren 2016–2020 innan han helt klev av från den partipolitiska vägen.

Under sina aktiva år inom politiken och Muf gjorde han sig känd för att tala fritt oberoende på partipiskan. Och skyggade inte undan från att kritisera det egna partiet. Att man som ungdomsförbund skiljer sig från sitt modersparti behöver inte vara något nytt. Redan 2018, under Benjamin Dousas regi, genomklubbades bland annat noll i bidrag till kultur och ja till att verka för att avskaffa public service.

Att han slutade med politik 2020 var ett förvånande val då han ansågs vara en framtida moderatledare. Om sitt avhopp sa han till Aftonbladet att han inte hade några planer på att återvända till politiken.

Därefter har Dousa varit vd för den borgerliga tankesmedjan Timbro innan han tillträdde som vd för Företagarna vid årsskiftet 2024.

Valet är på många sätt överraskande. Från sidolinjen har Dousa varit en av Kristersson-regeringens största kritiker. Efter 2023 års budget anklagade han den M-ledda regeringen för att bedriva socialdemokratisk politik och han talade om löftesbrott mot väljarna skriver Expressen.

Under de senaste fyra åren och sin paus från partipolitken har Benjamin Dousa skrivit närmare ett trettiotal texter till SvD:s ledare. Bland annat med Botswana som exempel på hur ”Marknadsekonomi är det hittills bästa sättet för mänskligheten att skapa välstånd”.

– Varje dag kommer jag värna om skattebetalarens pengar, säger Benjamin Dousa på regeringens pressträff i samband med riksdags öppnande.

Och med det meddelar han att han tänker fortsätta och ta vid det arbete som pågår med omläggningen av biståndspolitiken regeringen redan har påbörjat och öka transparensen för att kunna granska att pengarna går till det regeringen menat.

Benjamin Dousa som har en kandidatexamen från Handelshögskolan och senast varit vd för Företagarna tar även över Johan Forssells ”portfölj” för utrikeshandelsfrågor. Statsministern, Ulf Kristersson betonar Benajmin Dousas erfarenhet i näringslivet och riktar fokus på att integrerandet av hela ”portföljen” för hans nya arbetsroll.

– Vi ska noga utvärdera varje krona som används i svenskt bistånd. Att de används till rätt sak och på bästa sätt, säger statsminister Ulf Kristersson på regeringens pressträff i samband med riksdagsöppnandet.

Den nya utrikesministern Maria Malmer Stenergard, 43, var favorittippad av flera tidningar och personer inom partiet. Hon har under de senaste två åren varit migrationsminister. Och under sin period på posten låg regeringens fokus på att öka återvandringen och strama åt migrationspolitiken. Bland annat har det under hennes ledning skett förändringar i medborgarskapslagen. De nya bestämmelserna kommer bland annat innebära att en person som är skäligen misstänkt eller dömd för en viss typ av brott inte ska kunna få svenskt medborgarskap genom anmälan. Förändringarna börjar gälla den 1 oktober 2024.

Enligt tidigare uppgifter blir Dag Hartelius ny kabinettsekreterare på UD. Dag Hartelius började på UD redan 1985 och har bland annat varit ambassadör i Tallin och Warszawa. Han har också varit Sveriges EU-ambassadör vid den ständiga representationen i Bryssel. Mellan 2013 och 2019 var han generaldirektör på Försvarets radioanstalt, FRA. Kuriosa: Han lär ha varit med i den estniska upplagan av Let’s Dance(!)

Flera förändringar som sker innefattar att den moderata riksdagsledamoten Jessica Rosencrantz, 36, blir ny EU-minister efter Jessika Roswall, som ska bli svensk EU-kommissionär.

Utöver det byter Johan Pehrson och Mats Persson, båda liberaler, ministerposter med varandra. Johan Pehrson blir utbildningsminister medan Mats Persson blir arbetsmarknads- och integrationsminister.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.