Succé för Global Festival!


Fotoutställningen på Global Festival med kvinnliga fotografer från Irak har fått stor uppmärksamhet. Foto: Lisa Jansson

Fullsatt, intensivt, engagerande. Intresset har varit stort för de samtal som hittills ägt rum under Global Festival. Nu återstår knappt två dagar fyllda av diskussioner och spännande möten.

Global Festival inleddes med en fullsatt diskussion om den internationella humanitära rätten, kan den ens överleva Gazakriget? Panelisterna pratade om hur selektiv denna del av folkrätten kan vara. När skyddar folkrätten civilbefolkningen och civila mål i verkligheten? Ylva Strömberg från Läkare Utan Gränser lyfte fram att i Sverige så sker en omfattande sammanblandning som faktiskt skulle kunna bli ödesdiger för oss, om det någon gång blir krig.

Du hittar sändningar från samtliga samtal på Global Bar Magazines Facebook-sida.

Fotografer från Irak

En viktig del under Global Festival har varit utställningen med kvinnliga fotografer från Irak som visats och som fått stor uppmärksamhet också i andra medier. Redan den första kvällen hölls ett panelsamtal där DN-fotografen Anette Nantell, projektets mentor, deltog. Något som då bland annat framkom var hur viktigt det är med kvinnliga fotografer och reportrar om också kvinnors berättelser ska kunna synliggöras. Här kan du se samtalet i efterhand. Senare under veckan pratade fotografen Enas Hassan om det reportage hon gjort om Jouza Ahmed, den första kvinnlige bychefen i Irak.

Ett samtal med dokumentärfotografen Saba Kareem visade på svårigheterna att arbeta som kvinnlig fotograf i Irak. Hon har följt Marwah Al-Naimi, en kvinnlig ingenjör och entreprenör. – Hon är ensam kvinna bland ett stort antal manliga ingenjörer och stöter på hårt motstånd, sa Saba Kareem.

Råvaror i Latinamerika, äppelpaj i Belarus

Kan Latinamerikas bli världens enda råvarusupermakt? Det pågår en kapplöpning om de naturresurser som behöver för den gröna omställningen och många av dessa finns just i Latinamerika. I samtalet deltog bland annat Lena Sellgren, analyschef på Business Sweden.

Vilken roll spelar konsten för motståndet och varför är totalitära regimer så rädda för konstnärerna? I samtalet Belarus: Motstånd och äppelpaj berättade Ludmila Christeseva om ett nytt sätt att göra motstånd medan Dmitri Plax lyfte fram betydelsen av att konsten ställer frågor, och inte kommer med svaren.

Viktigt att träffas

Minst lika viktigt som själva samtalen har varit de diskussioner som skett efter att själva seminarierna avslutats och nya kontakter som skapats. För även om mycket går att göra digitalt så är det en helt annan sak att träffas – också för paneldeltagarna. En annan viktig del har varit att lyfta branschfrågor som till exempel hur biståndet kan bli bättre med hjälp av AI – men också vilka risker som tekniken medför.

Många vill veta mer om Gaza

Fullsatt var det också i samtalet om kriget i Gaza där Fia Iveslätt, sjuksköterska på Läkare Utan Gränser, beskrev sitt arbete på plats under april och maj 2024.

– De fruktansvärda bilder som vi ser i media motsvaras av hur det ser ut på marken, sa hon. Här kan du se samtalet i efterhand.

Sverigebilden förändras

Har Gazakriget, koranbränningarna och uppsägningarna av många biståndsavtal påverkat bilden av Sverige – och på vilket sätt i så fall? Bilden av Sverige har försämrats i delar av Nordafrika, Mellanöstern och Asien, men över tid är den ändå förhållandevis stabil, konstaterade Anna Rudels från Svenska institutet.

Aktivister som gör skillnad

Lunchseminariet Ukraina – Att göra stor skillnad i det lilla fokuserade på svenska organisationer, aktivister och volontärer som gör skillnad i Ukraina. – I östra Ukraina är det ständiga raketanfall nattetid, sa Stig Löfgren från Swedish Rescuers som har varit på plats. Se evenemanget i efterhand här.

Hur ska facket hantera globaliseringen?

Diskussionen Why are companies so afraid of workers? handlade om varför fackliga rättigheter undermineras. Trenton Elsley, Executive Director, Labour Research Service (LRS) in South Africa, betonade att fackföreningarna måste bli bättre på att ta till vara unga personers intressen.

Vad händer nu i Sydafrika?

Konversationen Can the new government solve South Africa’s problems? tog bland annat upp bristen på mänskliga rättigheter, den enorma arbetslösheten och ANC:s behov av koalitionspartners för att kunna regera. – Ojämlikheten och desperationen bland så många arbetslösa unga har inte fångats upp av politikerna, sa Kaj Persson, före detta diplomat.

Fler seminarier kommer

Global Festival fortsätter nu till och med fredag sen eftermiddag och sista programpunkten blir ett bokmingel där sju författare pratar om sina böcker. Samtliga programpunkter hittar du här.

Tomas Nordberg

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.