KRÖNIKA. En 24-årig kristen palestinsk student sitter sedan i april fängslad i Israel utan att veta vad hon anklagats för. Layan Nasir är bara en av många unga palestinier på Västbanken som gripits på mycket oklara grunder. Nu måste hon och andra friges, skriver Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan.
Detta är en krönika de åsikter som framförs är författarens egna.
Layan Nasir, en 24-årig kristen palestinsk student, sitter sedan april i administrativt förvar i israeliskt fängelse. Hennes föräldrar har inte fått veta vad hon anklagas för och inget åtal har väckts. Layan är bara en av många unga palestinier på Västbanken som gripits på mycket oklara grunder. I Israel kan ett administrativt förvar förlängas utan att några anklagelsepunkter behöver redovisas. Israel beskriver sig själv som en demokratisk rättsstat, men godtyckliga fängslanden på obestämd tid, utan att anklagelsepunkter redovisas, påminner alltför mycket om hur icke-demokratiska auktoritära regimer agerar. På senare tid har även rapporter och artiklar publicerats, bland annat av FN, The Guardian och Act Svenska kyrkans samarbetspartner B’Tselem, som visar på svåra förhållanden för palestinska fångar i israeliska fängelser, där de utsätts för tortyr, tvångssvält, och sexuella övergrepp. Inget av detta kan motiveras med hänsyn till att bekämpa Hamas eller andra terrorrörelser.
Samtalet med Layan Nasirs föräldrar utgjorde ett av de möten som ledarna för Kyrkornas Världsråd, ACT alliansen och Caritas International genomförde den 7-8 augusti inom ramen för en digital solidaritetsresa till Israel-Palestina. Syftet med resan var att ge stöd till utsatta samarbetskyrkor och partner, upprepa kraven på eldupphör och ökad humanitär hjälp till Gaza, uppmärksamma förtrycket och orättvisorna på Västbanken samt vädja om förhandlingar för en långsiktig, rättvis fred. Resan skulle ha genomförts fysiskt, men fick ställas in på grund av säkerhetsläget, där Israel förbereder sig för väntade attacker från Iran och Hizbollah, efter Israels dödliga attacker mot Hizbullahs militära ledare Fuad Shukr och Hamasledaren Ismail Haniyeh. Ordförande i Kyrkornas Världsråd, Biskop Heinrich Bedford-Stohm och generalsekreterare Jerry Pillay mötte Layan Nasirs föräldrar för att ge stöd i en mycket svår situation. ”Det är mycket alarmerande och oroande att den israeliska regeringen kan införa administrativt frihetsberövande av människor och hålla dem fängslade under långa perioder utan några anklagelser eller information till familjerna om arresteringen av deras nära och kära, sade Jerry Pillay efter mötet. ”Vi talade med Layan Nasirs föräldrar, hörde deras berättelser och såg deras smärta när de oroar sig för sin dotter som varit frihetsberövad sedan april 2024. Mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet måste bevaras och tas på allvar, och internationell rätt måste respekteras av regeringar i vilket land som helst.”
I en uppmärksammad artikel av The Guardian (5 aug, 2024) framgår att 5 200 palestinier befann sig i israeliska fängelser innan Hamas terrordåd den 7 oktober, varav 1200 i administrativt förvar. Efter den 7 oktober har antalet fångar ökat till mer än 9 600 i början av juli. Flera av de fångar som intervjuats av The Guardian och B’tselem uppger att fängelseförhållandena försämrats dramatiskt efter den 7 oktober och att utvecklingen har påskyndats under den ansvariga ministern för nationell säkerhet, Itamar Ben-Gvir. Nyligen rapporterade han till Knesset, det israeliska parlamentet, att han var ”stolt” över de ”förändringar” som genomförts i israeliska fängelser vad gäller behandlingen av palestinska fångar – ”förändringar” som alltså i många fall handlar om övergrepp, våldtäkt och tortyr.
I den aktuella rapporten ”Welcome to Hell” från den israeliska organisationen B’tselem beskrivs situationen för de palestinska fångarna.
Det står klart för många att den här utvecklingen inte kan fortsätta. Omänsklig kriminalpolitik och fortsatt stenhård ockupation kränker palestiniers mänskliga rättigheter och leder inte till långsiktig säkerhet för någon av parterna i konflikten. Layan Nasir, och många andra i hennes situation, måste släppas omedelbart.
Erik Lysén
Chef för Act Svenska kyrkan
Läs också
Uppläsning av artikel
|