Global Festival: Programmet börjar bli klart!


Gaza, AI, äppelpaj mot diktaturen i Belarus – och hur mäter man biståndskvalitet? Det är några av de programpunkter som hittills är klara under Global Festival 19–23 augusti som äger rum på Studio SN7 (Stora Nygatan 7, Stockholm). Den 5 augusti öppnar vi för anmälningar till samtalen som också kommer att sändas digitalt.

För andra året i rad anordnar Global Bar Magazine tillsammans med våra partners (LM International, Palmecentret, Läkare Utan Gränser och Uppsala Health Summit) Global Festival – en vecka full med samtal och diskussioner. Totalt hålls över 20 samtal under de fem dagar som Global Festival pågår. Det handlar om allt från varför volontärer behövs i biståndet till hur äppelpaj bidrar till motståndet mot diktaturen i Belarus.

– Det har varit otroligt roligt att sätta samman programmet även detta år, för det råder inte direkt brist på idéer och frågor som känns angelägna att diskutera, säger Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

Global Festival inleds med ett samtal om den humanitära rätten, Genèvekonventionerna eller krigets lagar som de också kallas som du kan läsa mer om här. Under måndagen den 19 augusti får vi också träffa kvinnliga reportagefotografer från Irak. Det blir också vernissage för deras bilder.

Under veckan deltar Trenton Elsley från Labour Research Service i Sydafrika i ett samtal om kränkningar mot fackliga rättigheter. Han kommer också att hjälpa oss att förstå vad som nu händer i Sydafrika. Kommer den nya koalitionsregeringen att hålla?

Går det att mäta kvalitet i svenskt bistånd? Den frågan hoppas vi att Sidas generaldirektör Jakob Granit ska kunna svara på. I samtalet som äger rum den 22 augusti deltar även Jan Pettersson från EBA och Karolina Winbo från Läkarmissionen.

Sist – på eftermiddagen och kvällen den 23 augusti – blir det författarsamtal och mingel. Medverkar gör bland annat Henrik Brandão Jönsson och Lotta Schüllerqvist.

Vad får människor att riskera sina liv i kampen mot en diktatur som till synes verkar oövervinnerlig? Vilken roll spelar konst, språk – och mat – i motståndet? Belarus har hamnat i skuggan av Ukraina, men trots det hårdnande förtrycket lever motståndet vidare – fast i andra former. Tisdag lunch deltar konstnären Ludmila Christeseva och Belarusexperten Martin Uggla i ett samtal om konst, motstånd – och äppelpaj. Välkommen att provsmaka!

2023 ordnade vi ett första samtal kring AI i biståndet. Vad har hänt sedan dess? Vilka erfarenheter har organisationerna gjort och finns ett några konkreta exempel på hur AI kan användas i biståndet? Vi följer upp med ett nytt samtal, främst till för personer som arbetar med bistånd.

Under veckan kommer vi också att prata om Latinamerika, Ukraina, Sydafrika – och mycket annat.

Den 5 augusti öppnar vi för anmälningar. Mer information om programmet kommer de närmaste dagarna.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.