FN stoppar hjälp i Gaza efter israelisk attack


WFP-bilen besköts av Israel alldeles nära en checkopoint. Foto: WFP.

FN:s livsmedelsprogram WFP stoppar tills vidare sina medarbetares resor i Gaza efter att Israel attackerat ett hjälpteam som återvänt från ett uppdrag. FN:s generalsekreterare fördömer samtidigt nya israeliska attacker på Västbanken.

Attacken på tisdagskvällen den 27 augusti riktades mot ett team hjälparbetare från FN:s livsmedelsprogram WFP som återvände från ett uppdrag när de befann sig bara några meter från en israelisk checkpoint. Även om detta inte är den första attacken som inträffat under det tio månader långa kriget, säger WFP att det är första gången som ett WFP-fordon direkt beskjutits nära en av Israels checkpoints, trots att alla nödvändiga tillstånd funnits för transporten.

– En konvoj med tydligt FN-markerade humanitära fordon som hade samordnats fullt ut med IDF (israels försvarsmakt) träffades tio gånger av IDF:s skottlossning, bland annat med kulor riktade mot framrutorna, sa FN:s talesperson Stéphane Dujarric till reportrar vid en briefing i FN:s högkvarter på onsdagen de 28 augusti ,samtidigt som chefen för WFP, Cindy McCain, krävde att medarbetarnas säkerhet skulle respekteras:

– Det här är helt oacceptabelt och den senaste i raden av onödiga säkerhetsincidenter som har äventyrat livet för WFP:s team i Gaza, säger hon i ett uttalande.

Nya attacker mot Västbanken

Parallellt med detta genomförde Israel under natten till den 29 augusti flera attacker i städer på den ockuperade Västbanken där fem personer, inklusive två barn, dödades i bombräden. Totalt har enligt FN 628 palestinier dödats på Västbanken mellan den 7 oktober och den 27 augusti.

”Jag fördömer starkt förlusten av liv, inklusive barn, och jag uppmanar till ett omedelbart upphörande av dessa operationer”, skriver FN:s generalsekreterare på Twitter/X.

Polio sprids i Gaza

Polio sprids nu i Gaza. Hittills har en tio månader gammal flicka insjuknat i den obotliga sjukdomen, vilket är det första fallet på 25 år. Nu har vaccin nått fram till Gaza. FN:s barnfond (UNICEF) meddelade den 26 augusti att 1,2 miljoner doser poliovaccin anlänt till Gaza, samtidigt som det kommit in brådskande krav på humanitära pauser för att nå hundratusentals barn i riskzonen. För att nå de hundratusentals barn som befinner sig i riskzonen krävs en humanitär paus, säger FN.

Risken för andra dödliga infektionssjukdomar är också fortsatt, hög eftersom vatten- och sanitetssystemen överhuvud taget inte fungerar i Gaza, varnade nyligen WHO. Antalet barn i norra Gaza som diagnostiserades med akut undernäring steg samtidigt med över 300 procent i juli jämfört med maj ­ 2024, enligt uppgifter från WHO.

Hittills har över 40 000 människor dödats i de israeliska attackerna på Gaza, att antal som skulle motsvara 200 000 människor i Sverige eller Israel, konstaterar den israeliske journalisten Gideon Levy i en intervju med Global Bar Magazine. 

Redaktionen

Titta på

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.