Supervalåret är här – men var är kvinnorna?


En kvinna med glasögon och hijab talar i en mikrofon.
Samia Suluhu Hassan, Tanzanias president och en av få kvinnliga statschefer. Foto: Shutterstock.

DEBATT. I år är det ett supervalår. I över 50 länder äger val rum under 2024. Nyligen var det även val till EU-parlamentet. Men trots framstegen de senaste decennierna leds bara 27 av världens länder av kvinnor. Det skriver Ulrika Grandin och Parul Sharma från UN Women Sverige.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarnas egna.

Att bli representerad och att ha tillgång till politiska rum och arenor är grundläggande i en demokrati. Trots det är kvinnor och män – som står för halva befolkningen var – inte likvärdigt representerade. I 113 länder i världen har det till exempel aldrig funnits en kvinnlig statschef. 

Nya data från FN:s jämställdhetsorgan UN Women visar på den fortsatta politiska underrepresentationen av kvinnor i världen. Idag är det bara 27 länder i världen som leds av en kvinna. Siffran har dessutom inte ökat särskilt mycket på ett decennium. Bara 23 procent av ministerposter i världen innehas av kvinnor. I 141 länder är bara en tredjedel av ministrarna i regeringarna kvinnor. I sju länder finns ingen kvinna alls i regeringen. Även tematiken för ministerposterna skiljer sig åt. Kvinnor har oftast poster relaterade till sociala frågor och innehar väldigt sällan finans-, försvars- eller justitieministerposter. 

Häromdagen var det internationella dagen för kvinnor inom diplomati, 24 juni, och även inom diplomatin dominerar männen. Av de länder som har FN-ambassadörer i New York har till exempel bara 25 procent utsett en kvinna.

Jämställdhet skapar effektiva samhällen

Att inte ta med kvinnor i politiken och i alla delar av samhället är inte bara en värdegrundsfråga. Det är också en effektivitetsfråga. Beslut som inte representerar hela samhället blir sämre och ger sämre resultat. När kvinnor deltar på lika villkor i samhället blir samhällen mer hållbara, mer fredliga och mer hälsosamma. När kvinnor deltar i fredsförhandlingar blir freden mer varaktig. 

UN Women arbetar för att stärka kvinnors politiska representation i snart hundra länder i världen. I Sverige arbetar vi bland annat för att underlätta för kvinnors organisering och för att stärka unga kvinnors egenmakt. 

Nästa år är det 30 år sen den unika jämställdhetsagendan ”Pekingplattformen” antogs vid FN:s stora kvinnomöte. Då kommer det internationella samfundet att summera hur jämställdheten ser ut globalt idag och hur vi kan öka takten i arbetet. De ord som Hillary Clinton uttalade vid Peking-konferensen 1995 är tyvärr lika aktuella idag:

”Mänskliga rättigheter är kvinnors rättigheter och kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter”.

Ulrika Grandin
Generalsekreterare UN Women Sverige.


Parul Sharma
Ordförande UN Women Sverige.

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.