Mahmouds historia är alla barn i Gazas historia


Hur liten är skillnaden mellan liv och död? Den frågan ställer vi oss sällan här i Sverige. I Gaza har redan över 14 000 barn dödats. Ett av de överlevande barnen är min systerson Mahmoud, skriver den svensk-palestinske forskaren Abdalhadi Alijla.

I mer än nio månader har barnen i Gaza mördats massivt utan att någon stoppar Israel, som enligt ICJ är en ockupationsmakt, från deras möjliga folkmord. Ett av de överlevande barnen är min systerson, Mahmoud.

Mahmoud föddes i januari, men hans liv var inte säkert. Han föddes under extremt svåra omständigheter. Läkarna var skeptiska till hans överlevnadsmöjligheter och osäkra på om han skulle födas frisk. Min syster ville göra en abort, men läkarna i Gaza kunde inte genomföra det. I augusti 2023 ansökte min syster om tillstånd för att åka till Västbanken eller någon plats utanför Gaza för att genomgå abort, men Israel nekade hennes ansökan att lämna Gaza. Min syster bestämde sig för att fortsätta graviditeten, även om hennes liv var i allvarlig fara. Mahmoud föddes som en kämpe och överlevde, om än med en tumör. Min syster tillbringade fyra dagar på intensivvårdsavdelningen efter hans födelse, och även hennes liv var i allvarlig fara.

En månad efter hans födelse attackerade Israel byggnaden Mahnmoud bodde i, vilket gjorde att han kämpade för att andas då han var fast under bråte, omgiven av damm och cement. Min svåger och syster blev skadade.

Denna lilla bebis som heter Mahmoud är en spegling av alla palestinska barns verklighet. Hans historia är alla barn i Gazas historia. Deras liv och död styrs och bestäms av en apartheidregim, på en plats under ockupation. Enligt officiell statistik har mer än 14 000 barn mördats av Israel i Gaza. Utöver det kommer mer än 17 000 barn att leva (om de överlever Israels folkmord) utan föräldrar. Israel har utplånat hundratals familjer sedan den 7 oktober. Men lika fruktansvärt är de ”dolda siffrorna” de många barn som dör av svält och sjukdomar. 

Enligt den brittiska tidskriften The Lancet, om man inkluderar både direkta och indirekta dödsfall från Israels angrepp, stiger dödssiffran i Gaza till 186 000 personer. Det betyder att ungefär åtta procent av Gazas befolkning har mördats av Israel. Två amerikanska läkare som varit i Gaza skrev till det amerikanska nyhetsmagasinet Politico om sina upplevelser som volontärer i Gaza. Även de noterade att det framför allt var barn som dödats: “What We Saw Was Unspeakable”.

Gaza är ett ungt samhälle där mer än 47 procent av befolkningen är under 18 år och mer än 25 procent av befolkningen är barn under tio år. När jag frågade min systerson, som är fem år gammal, vad han vill ha, sa han: “Jag vill ha min lärare.” Min syster berättade senare för mig att hans lärare, som han haft sedan dagis, har mördats. Min systerdotter, som är fjorton år gammal, berättade för mig om hennes vänner och skolkamrater som dödats i början av Israels krig mot Gaza.

Situationen för barn i Gaza är ofattbar och obeskrivlig. De är inte bara majoriteten av offren, utan har också ingen framtid. Min tolvåriga systerdotter, som fortfarande lever i ett tält i södra Gaza, sa till mig för flera veckor sedan: “Vad händer med min skola? Jag har förlorat ett år av mitt liv.” Jag kunde inte svara eller trösta henne. Mer än 700 000 barn har inte gått i skolan på tio månader och ingen vet när de kan återvända till skolorna. Även om kriget mot Gaza skulle sluta idag, har Israel redan förstört majoriteten av skolorna.

Israel har också riktat sin krigsföring mot vårdsystemet i Gaza. De har attackerat och förstört majoriteten av sjukhusen, vårdcentralerna och klinikerna. Barnen är de som drabbas mest. Det fanns 50 000 gravida kvinnor innan kriget började och de barn som föds har ingen tillgång till bra mat eller mjölk. När Mahmoud föddes kämpade min syster hårt för att få mjölk till honom. Men nu, utan ett fungerande hälsosystem, kommer barnen att drabbas ännu mer, särskilt på grund av amningsbrist och svält. WHO har nu bekräftat att en ny typ av polio är tillbaka i Gaza. Enligt Oxfam har Israel förstört samtliga Gazas avloppsreningsverk, och 88 procent av vattnet har förstörts.

Min systerson, Mahmoud, har lämnat Gaza och befinner sig nu i Egypten för behandling. Vi vet inte om han kommer att överleva, men han kommer åtminstone inte dö av Israels bomber (åtminstone inte denna gång, och förhoppningsvis aldrig). Men det finns hundratusentals barn i Gaza som vill leva i fred, precis som alla barn här i Sverige.

När jag träffade familjen i juli 2024 var det första gången jag såg min syster på sexton år och första gången jag träffade hennes man och barn. Hennes äldre son frågade mig när jag träffade honom: “Kom du med ett flyg?”, när jag svarade honom, “Ja”, tänkte han lite och fortsatte, “Men dödade du någon också?”. Det tog ett tag innan jag förstod. Men för honom var flygplan samma sak som dödande.

Jag gav lillebror Mahmoud en nallebjörn med en svensk flagga, i hopp om att den ska vara en symbol för hopp om en säkrare framtid. Jag önskar att han ska få leva ett liv lika fredligt och tryggt som barnen i Sverige. 

För hans och allas våra liv måste vi stoppa kriget mot framtiden i Gaza. Annars kommer det att drabba oss alla, inte bara de i Gaza.

Abdalhadi Alijla
Svensk-palestinsk forskare

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.