Hälsa: Allt fler barn saknar vaccinationer


Vaccinering mot malaria. Foto: Wikimedia Commons.

Antalet barn som vaccineras mot difteri, stelkramp och kikhosta (DTP) minskade under 2023. Det visar nya uppgifter från världshälsoorganisationen WHO. Mer än hälften av de ovaccinerade barnen bor i konfliktländer.

DTP-vaccin är en bra indikator på hur många barn som vaccineras totalt sett. Under 2023 låg antalet barn som fick tre doser mot de tre sjukdomarna fortsatt kvar på 84 procent (eller 108 miljoner) 2023. Samtidigt ökade antalet barn som inte fick en enda dos av vaccinet från 13,9 miljoner 2022 till 14,5 miljoner 2023.

Tjugosju länder hade en DTP1-täckning (första dosen) på under 80 procent. De flesta av dessa länder låg i Latinamerika och Västindien (sju), Väst- och Centralafrika (sex), samt Mellanöstern och Nordafrika (sex). Venezuela hade en nationell vaccinationstäckning på endast 65 procent, Bolivia bara 72 procent, Centralafrikanska republiken 54 procent och Sudan 57 procent, Nordkorea 41 procent, Papua nya Guinea 45 procent och Afghanistan 67 procent.

Mer än hälften av de ovaccinerade barnen bor i länder som lider av konflikter och fattigdom. I sådana miljöer är barn särskilt utsatta för sjukdomar, eftersom god näring och bra hälsovård saknas. Mer än hälften av barnen som får noll doser är koncentrerade till bara sju länder: Nigeria, Indien, Etiopien, Demokratiska republiken Kongo, Sudan, Indonesien och Jemen.

Under 2023 var det 6,5 miljoner barn som inte fick sin tredje dos av DTP-vaccinet, vilket är ett kombinationsvaccin mot difteri, stelkramp och kikhosta. Att ta vaccinet krävs för att vara skyddad under spädbarnstiden och de första åren i livet. 

– Många länder fortsätter att missa alldeles för många barn. Det behövs en global insats, där regeringar, partners och lokala ledare investerar i hälso- och sjukvård så varje barn vaccineras, säger UNICEF:s generaldirektör Catherine Russell på UNICEF:s hemsida.

Den globala immuniseringen ligger på ungefär samma nivå som 2022 och har inte åkt till de högre nivåer som rådde före pandemin (2019). Problemen är bland annat för dålig logistik, att en del länder ställer sig tveksamma till att använda de vaccin som finns och att vissa länder har för dålig tillgång till sprutor.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.