Aids: Vaginalring från Malmö kan revolutionera kampen mot hiv


Vaginalring. Foto: Shutterstock.

Med hjälp av en vaginalring från Malmöföretaget Sever kan kvinnor skydda sig mot hiv på ett diskret och säkert sätt. 
– Vi är övertygade om att PrEP-ringen kan ha en revolutionerande inverkan, säger Globala fondens chef Peter Sands i samband med den internationella aids-konferensen som pågår 22-26 juli.

39 miljoner människor runt om i världen lever för närvarande med hiv och varje år smittas över en miljon människor. Av dessa är nästan hälften kvinnor, framför allt i Afrika. En utmaning är att nå ut till dem som är i riskzonen. Ett dagligt hiv-förebyggande piller kan ge nästan 100 procent skydd, men har visat sig vara svårt för unga kvinnor i Afrika att följa. Flera studier visar att vaginalringar kan vara ett säkrare och mer diskret alternativ. Ringen byts ut en gång i månaden och ger 50 procent (eller mer) skydd mot hiv vid vaginalt sex.

Sedan förra året har den globala fonden möjliggjort upphandling av PrEP-ringen i Kambodja, Eswatini, Ghana, Indonesien, Moçambique, Uganda och Sydafrika. Nu väntar fler länder.

Vid den internationella aidskonferensen den 22-26 juli kommer Globala Fonden därför att presentera ett nytt initiativ för att göra den så kallade PrEP-ringen tillgänglig för så många kvinnor som möjligt.

– I många delar av världen är antalet nya hiv-infektioner bland tonårsflickor och unga kvinnor mer än tre gånger så högt som bland tonårspojkar och unga män. Detta är oacceptabelt. Vi är övertygade om att PrEP-ringen kan ha en revolutionerande inverkan – därför arbetar vi nu för att den ska finnas tillgänglig i fler länder, säger Globala fondens chef Peter Sands i ett pressmeddelande.

Tillverkas i Malmö

Vaginalringen tillverkas av det Malmöbaserade läkemedelsbolaget Sever Pharma, som är ensamt om att producera denna typ av produkt.

– Det hela började 2010 när vi blev kontaktade av flera organisationer som var intresserade av att testa vaginalringen. Det var då det kliniska arbetet startade, berättar Kenneth Stokholm, VD och styrelseordförande i Sever Pharma i pressmeddelandet från Globala fonden.

Sedan dess har vaginalringen utvecklats steg för steg och testats kliniskt. 

– För oss är det en relativt liten men viktig produkt och för oss har det varit viktigt att bidra till att bromsa spridningen av hiv. Vi känner ett ansvar. Det var därför vi gick med i projektet och genom det kan vi bidra till en bättre värld. Därför har vi också en non-profit prissättning, som gör det möjligt för fler ideella organisationer att köpa ringarna, fortsätter Kenneth Stokholm.

Sever Pharma genomför just nu kliniska prövningar av en utvecklad ring som bara behöver bytas var tredje månad, något som kan underlätta användningen och förenkla distributionen.

– Jag hoppas att vi kan göra skillnad och bidra till att ytterligare minska spridningen av HIV. Vi har kapacitet att producera flera miljoner ringar per år, men i slutändan handlar det om det förtroende som de organisationer och kliniker som arbetar med det kan bygga upp.

Redaktionen

Så här fungerar vaginalringen

Pre-exposure prophylaxis (PrEP)-ringen är en silikonring som förs in i slidan varje månad och som ger långtidsverkande, lokal hivprevention. Hittills är den vaginala ringen med dapivirin den enda PrEP-ringen som godkänts av läkemedelsmyndigheter för hivprevention.

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.