Över 500 palestinier dödade på Västbanken


Allt fler barn dödas av israeliska styrkor och bosättare på Västbanken. Foto Jakob Rubner/Unsplash.

Över 500 palestinier – varav många barn – har dödats av israeliska säkerhetsstyrkor och bosättare på Västbanken sedan kriget i Gaza bröt ut. Trots att detta inte har något med Hamas att göra så har ingen ställts till svars för övergreppen.

Sedan den sjunde oktober har det skett en kraftig ökning av det dödliga våldet på den ockuperade Västbanken. Lördagen den 1 juni sköt israeliska styrkor ihjäl 16-årige Ahmed Ashraf Hamidat och skadade 17-årige Mohammed Musa Al Bitar allvarligt nära flyktinglägret Aqabat Jaber i Jeriko. Al Bitar dog dagen därpå. Deras död, tillsammans med ISF:s dödande av ytterligare fyra palestinier på måndagen, innebär att antalet palestinier som dödats sedan den 7 oktober uppgår till 505, enligt uppgifter från FN:s kontor för mänskliga rättigheter. 

De två pojkarna sköts på ett avstånd av cirka 70 meter när de sprang i väg efter att ha kastat stenar och/eller molotovcocktails mot en militärpostering utanför en bosättning nära Aqabat Jaber, visar övervakningsfilmer.

Sedan början av 2024 har nästan 200 palestinier dödats av israeliska säkerhetsstyrkor på västbanken, jämfört med 113 och 50 dödade under samma perioder 2023 respektive 2022, konstaterar FN:s människorättschefs kontor.

Trots att Hamas inte styr på västbanken har israeliska säkerhetsstyrkor enligt FN genomfört minst 29 operationer som” involverat luftangrepp med obemannade flygplan eller flygplan och avfyrning av mark-till-mark-missiler mot flyktingläger och andra tätbefolkade områden.”

Under dessa operationer dödades 164 palestinier, varav 35 barn, enligt FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) som pekade på det stora antalet palestinska offer som skjutits i överkroppen och som nekats medicinsk hjälp.

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Volker Türk, uppmanade på nytt till ett slut på den kraftiga ökningen av dödligt våld på den ockuperade Västbanken.  I ett uttalande konstaterar Volker Türk att Israel använt onödigt och oproportionerligt våld på den av Israel ockuperade Västbanken och fördömde vad man sade vara ett systematiskt nekande av medicinsk hjälp.

– Dödandet, förstörelsen och de utbredda kränkningarna av de mänskliga rättigheterna är oacceptabla och måste omedelbart upphöra. Israel måste inte bara anta, utan också upprätthålla, regler för strid som är helt i linje med tillämpliga normer och standarder för mänskliga rättigheter. Alla anklagelser om olagliga avrättningar måste utredas grundligt och oberoende och de ansvariga ställas till svars, säger Volker Türk i en kommentar.

Enligt en rapport från Amnesty International från i februari 2024 beskrivs den totala rättslöshet som råder på Västbanken. I rapporten beskriv hur Israeliska soldater stormade 40 hus och förstörde privata ägodelar och borrade hål i väggarna för skytteposter. Oskyldig civilbefolkning dödas dagligen, varav många är barn, konstaterar Amnesty.

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.