Fackliga rättigheter: Störst försämring i Europa


Demonstration för fängslade fackliga kollegor i Belarus. Foto: IndustriAll

Situationen för de fackliga rättigheterna i världen fortsätter att försämras. Och störst är nedgången i Europa. Det visar årets upplaga av Global Rights Index från den internationella fackliga rörelsen ITUC.

Rapporten, som årligen tas fram av den Internationella fackliga samorganisationen (ITUC) visar på en fortsätt svår situation för de som arbetar fackligt i världen. Strejkrätten kränktes i 87 procent av länderna (oförändrat från 2023). 79 procent av länderna bröt mot rätten till kollektiva förhandlingar (oförändrat från 2023). Arbetstagare utsattes för våld i 44 stater.

Tretton länder har fått sämre betyg än i rapporten från 2023. 49 procent av länderna frihetsberövade fackföreningsmedlemmar godtyckligt, en ökning från 46 procent 2023, medan fler än fyra av tio länder inte tillät eller begränsade yttrande- eller mötesfrihet. Bangladesh, Belarus, Ecuador, Egypten, Eswatini, Guatemala, Myanmar, Filippinerna, Tunisien och Turkiet var enligt rapporten de tio värsta länder i världen för fackliga rättigheter. Tjugotvå fackföreningsmedlemmar och arbetare dog dödades i sex länder: Bangladesh, Colombia, Guatemala, Honduras, Filippinerna och Sydkorea.

– Trots några mindre förbättringar är helhetsbilden en tydlig attack mot på medborgerliga fri- och rättigheter och arbetstagares rättigheter. Men indexet visar också på modiga arbetstagare och fackföreningsmedlemmar som tar stora risker för att förbättra livet för sina kollegor och försvara demokratiska rättigheter, säger ITUC:s generalsekreterare Luc Triangle i ett pressmeddelande.

De tio värsta länderna för arbetstagares rättigheter under 2023.
Grafik: Union to Union.

Rapporten visar på en tydlig, negativ global utveckling. Rätten till yttrande- och mötesfrihet var begränsad i 43 procent av världens länder, en ökning från 42 procent år 2023. 74 procent av länderna hindrade registrering av fackföreningar, en ökning från 73 procent år 2023. Arbetstagare frihetsberövades eller greps i 74 länder, en ökning från 69 år 2023.

Mellanöstern och Nordafrika är fortfarande den sämsta regionen i världen, med ett genomsnittligt betyg på 4,74, vilket innebär en betydande och fortsatt försämring från 4,53 år 2023 och en rejäl nedgång från 4,25 år 2014.

Särskilt uppseendeväckande var försämringarna i Europa. Finland nedgraderas från 1 till 2 på grund av regeringens attacker mot grundläggande demokratiska arbetstagarrättigheter, såsom strejkrätten. I Sverige vägrade Tesla att delta i kollektivavtalsförhandlingar, vilket fackföreningar i Sverige och grannländerna protesterade mot för att skydda den nordiska sociala modellen.

Fakta: Försämringar av fackliga rättigheter:

  • 73 procent av länderna kränkte strejkrätten.
  • 54 procent av länderna kränkte rätten till kollektivförhandlingar.
  • 41 procent av länderna uteslöt arbetstagare från rätten att bilda och gå med i en fackförening.
  • Sexton länder hindrade registrering av fackföreningar.
  • I 13 av länderna hade arbetstagarna ingen eller begränsad tillgång till rättslig prövning.
  • Sex länder begränsade yttrande- och mötesfriheten.
  • Arbetstagare frihetsberövades och arresterades i 12 länder.
  • Arbetstagare utsattes för våldsamma attacker i 44 länder.

Här kan du läsa rapporten dess helhet och ta del av databasen bakom den.

Redaktionen

Bakgrund Global Rights Index

Indexet är en omfattande granskning av arbetstagares rättigheter i lagstiftningen och rankar 151 länder utifrån en lista med 97 indikatorer som kommer från ILO:s konventioner och rättspraxis. Indexet startade 2014. Länderna rankas från 1 till 5+, ju högre siffra desto värre förhållanden och är den enda databasen i sitt slag. Internationella fackliga samorganisationen (ITUC), som har huvudkontor i Genève, har 175 miljoner medlemmar i 311 medlemsorganisationer i 155 olika länder.

Här i Sverige lanseras rapporten av organisationen Union to Union.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.