Ulrika Modéer ny chef för Svenska Röda Korset


Ulrika Modéer. Foto: UNDP.

Ulrika Modéer – högt profilerad chef för FN-organet UNDP – blir ny generalsekreterare för Svenska Röda Korset. Det skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Ulrika Modéer är idag assisterande generalsekreterare och chef för avdelningen för externa relationer och påverkansarbete inom UNDP, FN:s utvecklingsprogram. Det gör henne till en av de högst placerade svenskarna inom FN-systemet. Nu blir FN alltså en toppchef fattigare och Svenska Röda Korset får en chef med ett stort globalt kontaktnät och en mycket stor erfarenhet, både från Sverige och internationellt:

− Jag är oerhört stolt över att få vara med och leda Sveriges största humanitära frivilligorganisation. I en tid av stora och svåra utmaningar där rekordmånga människor lever i utsatthet, även i Sverige, måste fler stå upp för medmänsklighet. Agera lokalt och tänka globalt − och ta ansvar för en hållbar framtid. Röda Korset är och ska vara en självklar mötesplats och vägledare för detta viktiga arbete, säger Ulrika Modéer i pressmeddelandet.

Ulrika Modéer är en välkänd profil i debatten kring internationella frågor och hållbar utveckling. Hon har tidigare varit statssekreterare under dåvarande biståndsministern Isabella Lövin och har innan dess bland annat arbetat på Diakonia. 

Under sina år på FN har Ulrika Modéer lett arbetet med partnerskap och kommunikation för genomförande av de globala målen för hållbar utveckling. När Global Bar Magazine nyligen listade de 7 mest inflytelserika svenskarna i FN var hon självklart med på listan.

− Vi är mycket glada över att Ulrika Modéer väljer att återvända till Sverige för att tillträda som Svenska Röda Korsets generalsekreterare. Hennes gedigna engagemang, erfarenheter och strategiska ledarskap kommer vara till stor nytta för att utveckla organisationen såväl som global aktör som svensk folkrörelse i en tid av stora utmaningar. Detta till följd av klimatförändringar, säkerhetspolitiska läget, ökade flyktingströmmar och polarisering, säger Anna Hägg-Sjöquist, ordförande för Svenska Röda Korset.

Ulrika Modéer kommer att tillträda tjänsten som generalsekreterare i augusti. Fram till dess fortsätter Anders Pedersen, Internationell chef, i rollen som tillförordnad generalsekreterare.

Redaktionen

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.