Global Podd 137: Riskerar Indiens demokrati att utrotas ihop med fattigdomen?


I Indien går den ekonomiska utvecklingen i rekordfart, samtidigt som demokratin är på tillbakagång. Nu är det dags för val. Varför är premiärminister Modi så stingslig? Varför slår han ned på oberoende media när han ändå har en så stor majoritet? Lyssna på Kalpana Sankar som tillsammans med Percy Barnevik utvecklade organisationen Hand in Hand och Jonas Hellman – författare till boken Indien är på väg.

Jättestaden Mumbai har fler dollarmiljardärer än Tokyo och Los Angeles. Samtidigt har fattigdomen i Indien på några decennier minskat från 55 till 16 procent. Mellan 2005 och 2020 har 400 miljoner lämnat fattigdomen bakom sig – en del av dem med stöd av organisation Hand in Hand. Samtidigt definieras fortfarande 200 miljoner indier som fattiga, varav 90 procent lever på landsbygden.

Vad kommer att hända framöver? Kan fler lyftas ur fattigdomen. Och vad händer med demokratin och yttrandefriheten. Riskerar Indien att bli ett nytt Kina?

Medverkande:

  • Kalpana Sankar, chef för Hand In Hand Indien och VD för mikrokreditinstitutet Belstar Microfinance Ltd. 
  • Jonas Hellman, författare till boken Indien är på väg (Timbro) och tidigare ledarskribent i Svenska Dagbladet, som under åren 2012–2016 bodde i Mumbai.

Programledare: David Isaksson.

Lyssna på Apple Podcaster här.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.