Global Podd 136: Vad avgör när biståndet lyckas – och inte?


WFP stödjer matudelning på Madagaskar. Foto: David Isaksson.

Regeringen reformerar biståndet i rekordtakt. Men vad är egentligen nytt i satsningen på näringslivet? Och hur vet man när biståndet lyckas – och inte? Hör biståndsveteranen Lennart Wohlgemuth i samtal med Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson.

1956 bildades centralkommittén för svenska bistånd och 1965 bildades Sida. Sedan dess har biståndet genomgått stora förändringar, åtminstone verkar det så. Men vad är egentligen nytt i den nuvarande regeringens satsning på näringslivet? Och vilka faktorer avgör när biståndet lyckas – och inte?

Lennart Wohlgemuth. Foto: Wikipedia.

Lennart Wohlgemuth började arbeta på nybildade Sida 1965 och har sedan dess följt det svenska biståndet, bland annat som chef för Nordiska Afrikainstitutet. Idag är han gästprofessor i biståndspolitik vid Göteborgs universitet och ser som sin uppgift att stödja och uppmuntra en ny generation svenskar i deras globala engagemang – för deras skull, men också för Sveriges.

Hur ser han på utvecklingen av det svenska biståndet sedan starten, vad händer med vår kunskap när pengar för utbildning och information försvinner och vem var det – egentligen – som ursprungligen ville koppla bistånd och näringsliv närmare varandra?

Från Bai Bang till big buck – om biståndets utveckling från 60-talet fram till idag handlar avsnitt 136 av Global Podd.

Lyssna på Lennart Wohlgemuth i samtal med David Isaksson, chefredaktör för Global Bar Magazine.

Lyssna på Podcaster här

Lyssna på Libsyn här

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.