Global Bar Talks: Stort intresse för samtal om migration


Global Bar Talks om migration. Moderator David Isaksson, chefredaktör Global Bar Magazine, Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser, Anders Hall, statssekreterare hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard och Jesper Bjarnesen, forskare på Nordiska Afrikainstitutet.

Vilka är det egentligen som migrerar? Hur får vi till legala vägar in i Europa och vilket ansvar har politiker och medborgare för de övergrepp som drabbar migranter vid EU:s gränser? Det var några av de frågor som diskuterades vid Global Bars fullsatta samtal om bistånd och migration. Här kan du se samtalet i efterhand.

Intresset var stort när Global Bar Magazine ordnade ett samtal om bistånd och migration. I samtalet medverkade Anders Hall, statssekreterare hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard. Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser och Jesper Bjarnesen, forskare på Nordiska Afrikainstitutet.

3,5 procent av världens befolkning är klassade som någon form av migranter och proportionerna är ganska lika ända sedan 60-talet, konstaterade Jesper Bjarnesen inledningsvis. Jesper Bjarnesen använder termen irreguljär migration och han konstaterar att den gruppen består av personer med väldigt blandad bakgrund, samtidigt som forskning visar att de flesta faktiskt lyckas skaffa jobb och etablera sig i samhället. Framför allt så är det den andra generationen som faktiskt lyckas bra med att etablera sig i samhället.

Pieter-Jan van Eggermont lyfte frågan om hur migranter behandlas och de övergrepp som dokumenterats längs EU:s gränser. Vilket ansvar har politiker i EU och Sverige frågade han retoriskt. Anders Hall poängterade att det krävs regler om migrationspolitiken ska uppfattas som trovärdig av medborgarna. Det krävs också flera verktyg för en fungerande migrationspolitik och biståndet är ett av dessa, konstaterade han bland annat.

Mycket av debatten kring migration handlar om den negativa sidan. Men hur gör vi för att göra migrationen till en möjlighet?

Den sistnämnda frågan fick paneldeltagarna i slutet av samtalet som du kan lyssna på här.

Redaktionen

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.