Debatt: Tolv siffror som kan förändra livet för ukrainska flyktingar


Sverige har gett viktigt stöd - men en liten reform skulle kunna göra stor skillnad: Foto: Shutterstock.

DEBATT. Många ukrainare vill betala skatt i Sverige och bidra till samhället. Men utan personnummer kan vi inte få BankID vilket krävs för viktiga tjänster. Därför måste villkoren förändras, skriver integrationshandledaren Khrystyna Hevchuk.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.

Sverige har gett skydd åt tiotusentals ukrainare, de flesta av dem har hittat nytt hem i det nya landet. Vi ukrainare är oerhört tacksamma för den hjälp och stöd från svenska folket som vi fick från krigets första dagar och fortsätter att få, men nu är det dags att se över villkoren för flyktingar som bor i Sverige.

Under nästan två år befinner sig ukrainska flyktingar i Sverige i enlighet med massflyktsdirektivet, så de får ett samordningssnummer istället av ett personnummer, som andra flyktingar i Sverige. Detta skapar dussintals hinder för anpassning i samhället.

Kan tolv siffror förändra livet? Ja. 

Här är en lista över några av de problem som orsakas av att inte ha ett svenskt personnummer:
• Omöjligt att ha BankID. BankID är ett måste i Sverige. För att köpa på Internet, logga in på webbsidor, arbetssystem, skolplattformar, också konsultation med banken görs genom BankID-verifiering.

• Begränsning av sjukvård. Under Massflyktsdirektivet har ukrainare endast möjlighet till akut medicinsk vård, och grejer som medicinska apper, elektroniska tjänster, online-konsultationer är inte tillgängliga för oss på grund av det saknas BankID.

• Omöjligt att hyra bostad i första hand. Ukrainare har möjlighet att hyra i andra hand, vilket inte bara innebär ett högt pris, utan också risken att bli offer för bedragare och våld.

• Begränsningar i utbildningen. Under hela året har ukrainare inte haft möjlighet att lära sig svenska på SFI och KOMVUX, och fortfarande ger många kommuner inte denna möjlighet till ukrainare. Om ukrainare vill studera på ett universitet/gymnasium är det omöjligt att få CSN (studielån).

• Sociala tjänster. Ukrainare som arbetar och betalar skatt har inte möjlighet att få socialbidrag från staten. Till exempel om barnet är sjukt kan föräldrar inte ta VAB på jobbet; få socialbidrag för barnet. Barn som behöver extra hjälp kan inte få det från kommunen, eftersom de inte har något personnummer. Och självklart är 71 kronor om dagen att bo i Sverige, där bröd kostar 30 kronor, bara för att överleva.

En rapport från Nordiska ministerrådet och UNHCR visar att det finns stora skillnader i vilka villkor ukrainska flyktingar har i de nordiska länderna. Och i flera avseenden är Sverige sämst i klassen.

Många ukrainare som tvingats lämna Ukraina och flytta till ett nytt land har hög utbildning, många års arbetslivserfarenhet, de flesta av flyktingarna har en lärar-, läkar-, ingenjörsutbildning – inom dessa yrken behöver Sverige arbetare, men begränsar ändå tillgången till orienteringsprogram om utbildningar.

Dessutom har många ukrainare erfarenhet av entreprenörsverksamhet och skulle gärna starta ett eget företag i Sverige och betala skatt till landet, ge nya jobb, om det fanns en känsla av stabilitet, möjligheten att använda BankID och Swish.

Jag tror verkligen att ukrainare, efter att ha fått fler möjligheter till ett mer stabilt liv, kommer att kunna vara användbara för Sverige, eftersom tillsammans är vi mycket starkare. 

Khrystyna Hevchuk
Integrationshandledare som arbetar med stöd för ukrainska flyktingar

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.