Kultur: Viktig bok om rätten till abort


En viktig bok med fakta och analyser om hur aborträtten ständigt hotas. Läs och inse att slaget långt ifrån är över. Vi kan inte ta någonting för givet – ens i vårt eget land, konstaterar Maria Thulin som läst Slaget om aborträtten av DN-journalisten Sanna Torén Björling.

  • Titel: Slaget om aborträtten.
  • Författare: Sanna Torén Björling.
  • Förlag: Romanus & Sellin

I DN-journalisten Sanna Torén Björlings nya bok, Slaget om aborträtten, gör hon en analys av varför rätten att bestämma över sin egen kropp är hotad igen i länder som USA och Polen. Varför används abort som ett politiskt slagträ inte minst i USA? En orsak, menar hon,  är  den så kallade ”anti-genusrörelsen” som ifrågasätter begreppet genus och vurmar för traditionella familjevärderingar. Boken belyser också tydligt hur försvagade demokratier går hand i hand med försämrad rätt till abort.

Författaren har intervjuat läkare, aktivister, politiker och vanligt folk samtidigt som läsaren får ta del av ren fakta. Det finns också ljuspunkter som visar att det går framåt på vissa håll eftersom rätten till abort har stärkts globalt i många delar av världen. I Nepal infördes aborträtt 2002 och sakta men säkert har landet stärkt kvinnornas sexuella rättigheter. I Latinamerika har det katolska inflytandet påverkat synen på abort, men sakta har förändringar börjat ske. I Argentina legaliserades abort 2020 vilket var en milstolpe för kvinnorna i ett av kontinentens folkrikaste länder men tyvärr verkar slaget inte vunnet. Den nya presidenten Javier Milei vill nu införa ett förbud igen. I Colombia har kampen pågått länge och abort är numera avkriminaliserat till och med vecka 24. 

Vid sidan av Latinamerika är Afrika den kontinent där man har strängast syn på aborter men några få länder har lyft restriktioner som hindrat kvinnor att bestämma över sina graviditeter. I länder som Benin, Sydafrika, Tunisien, Kap Verde och Mocambique är abort lättillgängligt och lagligt. 

Boken är skriven lite i samma anda som 70-tals feministernas devis: Gråt inte, ta reda på fakta och skrid till handling!  Sanna Torén Björling har därmed gett oss denna viktiga bok med fakta och analyser om hur aborträtten ständigt hotas. Läs och inse att slaget långt ifrån är över. Vi kan inte ta någonting för givet – ens i vårt eget land.

Maria Thulin

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.