Efter påtryckningar – UN Women fördömer Hamas


Foto: UN Women / Ryan Brown

UN Women fördömer nu Hamas attacker och kräver en utredning om sexuella övergrepp. Tidigare hade man raderat ett Instagram-inlägg som fördömde Hamas, vilket lett till massiv kritik. Orsaken till uttalandet är enligt medieuppgifter att UN Women pressats att agera av USA och Sverige – organisationens största bidragsgivare.

Alltsedan Hamas attacker i södra Israel den sjunde oktober som krävde 1 200 människors liv har påtryckningarna varit starka på UN Women att fördöma Hamas. Den första december gav UN Women efter för påtryckningarna, fördömde Hamas och krävde en utredning av påstådda sexuella övergrepp.

Enligt PassBlue så har UN Women pressats att göra detta av mäktiga medlemsstater som USA och Sverige, som är dess största bidragsgivare. UN Women har också pressats att säga att Hamas är en terroristorganisation.

Men det tog nästan två månader för UN Women att göra ett sådant uttalande och det krävdes att FN:s generalsekretare agerade först. Den 29 november sa FN:s generalsekreterare António Guterres i ett möte i FN:s säkerhetsråd att sexuella övergrepp under attacken ska utredas och åtalas. UN Women upprepar hans kommentar till säkerhetsrådet att en sådan måste påbörjas. 

UN Women skriver att: “Vi är oroade över de många vittnesmålen om sexuellt våld under dessa attacker. Därför har vi krävt att alla vittnesmål om detta ska utredas och att åtal ska ske.”

Vera Berzak skriver i Göteborgsposten:

”Samtidigt som man tog upp situationen för kvinnor och barn i Gaza, fördömde inget av de dokument som UN Women släppte den brutalitet med vilken israeliska kvinnor och flickor kränktes av Hamas-terroristerna.”

Men Sverige har också fått kritik för att finansiera organisationer som påstår att det Israel gör är folkmord.

Undersökningskommissionen för det ockuperade palestinska territoriet, inklusive östra Jerusalem, och Israel, skapades av FN:s råd för mänskliga rättigheter 2021. Kommissionen meddelade den 29 november att den, utöver att utreda krigsförbrytelser som begåtts av Israel och Hamas, kommer att fokusera på anklagelser om sexuellt våld som begåtts av Hamas. Det är inte säkert att Israel kommer att samarbeta.

Initiativet #MeToo_UNless_UR_a_Jew är en global gräsrotskampanj som grundades och leds av Danielle Ofek i efterdyningarna av Hamas terrorattack i Israel den 7 oktober, då hundratals kvinnor mördades brutalt, många lemlästades och våldtogs, och 84 kidnappades och fortfarande hålls som gisslan, däribland flickor. Kampanjen har beskrivit UN Womens agerande som ”UNJustified, UNbelievable and UNforgivable”.

Redaktionen

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.