Debatt: Stoppa skurkstater från att arrangera Fotbolls-VM!


Fängslande och brott mot rätten till frihet i Saudiarabien. Illustration: Shutterstock

DEBATT. Att låta Saudiarabien arrangera fotbolls-VM 2034 ger en icke-demokratisk aktör allt större inflytande på den globala världsscenen. Därför måste FIFA genast upphöra med att låta skurkstater få möjligheten att arrangera VM i fotboll, skriver Alex Nilsson, Liberala ungdomsförbundet och Maria Wennberg, Liberala Studenter.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarnas egna.

Nyligen stod det klart att Saudiarabien ska arrangera fotbolls-VM 2034. Att tillåta en absolut monarki, som konstant kritiseras för sina brister på mänskliga fri- och rättigheter, anordna världens mest populära idrottsevenemang leder till att en icke-demokratisk aktör får allt större inflytande på den globala världsscenen. Det är något som vi måste sätta ett stopp för. 

OS i Berlin 1936, OS i Peking 2008 och 2022, fotbolls-VM i Ryssland 2018 och fotbolls-VM i Qatar 2022 är alla exempel på när vi tillåtit diktaturer arrangera stora internationella idrottsarrangemang. Nu är det återigen dags för ännu en diktatur, Saudiarabien. Detta sker i en tid där 30 år av demokratiska framsteg totalt har raserats och mänskliga fri- och rättigheter är på en kraftig tillbakagång. I stället för att springa regimers ärenden borde FIFA i denna mycket kritiska stund värna om den liberala demokratins värderingar. 

Saudiarabien återstod till slut som den enda kandidaten FIFA:s ledning kunde ta ställning till. Vi tycker dock att länder som bryter mot mänskliga fri- och rättigheter i den grad som Saudiarabien gör inte ens bör inkluderas i urvalsprocessen. Detta är ett land som hade över 147 avrättningar 2022, ett land där personer får 30 åriga fängelsestraff för inlägg på sociala medier, och ett land som saknar de mest basala politiska och mänskliga fri- och rättigheterna. Vad finns det för garantier för de HBTQI+ personer som vill se sitt landslag spela fotboll? Det är bara en av många frågor som FIFA nu måste svara på.

Saudiarabien blev dessutom nyligen medlemmar av BRICS, och i samband med detta kunde vi se hur representanter från Saudiarabien tillsammans med företrädare från mördarregimen Ryssland stolt poserade ihop framför fotografernas blixtar. Regimen i Riyadh visar inga signaler om att landet skulle ha i åtanke att gå en friare och demokratisk framtid till mötes. Därför är det minst sagt naivt att tro att belöningar i form av värdskap i prestigefulla internationella idrottsarrangemang skulle kunna förbättra situationen i länder som Saudiarabien – det är faktiskt precis tvärtom! 

Idrott ska vara en folkfest som samlar människor runt om i världen. Såväl som att minska spänningar, brygga broar och vänskap. Och visst vore det bra om världen kunde släppa politiska konflikter för en stund, men det måste faktiskt finnas gränser för vad vi kan tolerera i mänskligt lidande och förtryck. Inför fotbolls VM i Qatar kunde vi se hur tusentals människor utnyttjades och miste livet för att bygga bland annat arenor och hotell. Qatar visade dessutom få framsteg i att upprätthålla mänskliga rättigheter inför, under eller efter turneringen. Dock har landet fått ett allt större inflytande på globala konflikter. När länder som dessa tillåts arrangera internationella arrangemang normaliseras och legitimeras deras styren, med påföljden att diktaturen vidhåller makten.

FIFA måste genast upphöra med att låta skurkstater få möjligheten att arrangera VM i fotboll. Det måste ställas fler och hårdare krav på mänskliga fri- och rättigheter för att länder alls ska kunna vara ett kandidatland. Just nu fortsätter FIFA legitimera diktatur och förtryck. Svenska fotbollsförbundet måste därför fråga sig: är detta något vi kan vara en del av? För oss är svaret enkelt. Stoppa fotbolls-VM i Saudiarabien eller bojkotta fotbolls-VM 2034. 

Alex Nilsson
Utrikespolitisk talesperson, Liberala ungdomsförbundet

Maria Wennberg
Utrikespolitisk talesperson, Liberala Studenter

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.