Den internationella samarbetsformen ”Kommunala partnerskap” ger svenska kommuner och regioner möjlighet att bidra till att stärka lokal demokratiutveckling och mänskliga rättigheter i en annan del av världen.
Konkret innebär ett ”kommunalt partnerskap” att en svensk kommun eller region samarbetar med en kommun i något av Internationellt Centrum för Lokal Demokrati, ICLD:s utvalda samarbetsländer kring gemensamma utmaningar som identifierats i respektive kommun. Flera av partnerskapen samlas även i tematiska nätverk för bättre erfarenhetsutbyte. Det är ICLD som beviljar medel till kommunala partnerskap och projekten som ingår.
Ett partnerskapsamarbete stärker den egna kommunen samtidigt som lokala lösningar och arbetssätt gynnar den globala utvecklingen. Samarbetet är också ett sätt för kommuner och regioner att uppnå de globala målen.
Det är kommuner, regioner och regionala kommunalförbund, kommunala bolag och kommunalt ägda/styrda föreningar i Sverige som kan ansöka om kommunalt partnerskap med en motsvarighet i något av ICLD:s samarbetsländer.
Läs mer om kommunala partnerskap här!
Partnerskap för ökat ungdomsinflytande
Exempelvis har nyligen Falkenbergs kommun tillsammans med sydafrikansk partner beviljats 3 miljoner kronor av ICLD för ett treårigt partnerskapsprojekt som ska arbeta för att öka ungdomars inflytande i beslutsfattande i sina respektive kommuner.
– Barn och unga är vår framtid. De påverkas av de beslut vi fattar idag. Därför är det oerhört viktigt för vår demokrati är att ge unga människor möjlighet att uttrycka sina åsikter och vara en del av beslutsprocessen. Det hoppas vi att detta projekt ska bidra till, säger Josefin Daleskog, som arbetar på ICLD.
Läs mer om Falkenbergs partnerskapsamarbete här!
Vill er kommun/region också bidra till att stärka den lokala demokratiutvecklingen i världen?
Kontakta oss på partnership@icld.se