Nepal förbjuder TikTok


Foto: Unsplash

Myndigheter i Nepal har sagt åt internetleverantörer att stänga ner appen TikTok. De menar att den Kina-ägda appen förstör ”social harmoni”.

Folkhälsan och medborgares sociala harmoni förstörs av jätteappen TikTok, det sa Nepals minister för kommunikation och teknologi, Rekha Sharma i samband med ett regeringssammanträde måndag den 13 november.

Hon konstaterade vidare att beslutet togs för att appen gång på gång används för att dela material som påverkar familjestruktur och sociala förhållanden.

– Kollegor jobbar med att stänga ner appen, uttrycker hon utan att gå in på varför de tar bort appen från första början.

Beslutet i Nepal kan ha att göra med att över 1 600 cyberbrott med kopplingar till TikTok har kommit in till polisen i landet under de senaste fyra åren. Eller på grund av dess kopplingar till Kina.

Flera andra länder har förbjudit appen, antingen helt som i fallet med Indien, eller halvt, som i Pakistan. Många länder berättar att det är på grund av den säkerhetsrisk som Kina utgör.

TikToks moderbolag Bytedance har flera gånger gått ut och sagt att det enbart är rykten att kinesiska staten får appens data. Men skepticism kvarstår i stora delar av världen. Frågan om data vara också en av anledningarna till att dåvarande president Donald Trump ville bannlysa TikTok från den Amerikansk marknaden (2020).

En stor källa för desinformation

TikTok har under många konflikter används för att sprida desinformation och propaganda. Från kriget i Gaza kan man se desinformation gå viralt på plattformen dagligen – och från båda sidor av konflikten.

Klippet ovan hade sitt ursprung från ryska kanaler, men hittade snabbt sin väg till TikTok. Viralgranskaren Jack Werner kunde efter snabb research understryka att klippet är fake.

Klippet visar vad som källor har uppgett är en israelisk influencer som skådespelar som en sjuksyster på Al Shifa-sjukhuset i Gaza.

Det är inte bara TikTok som sprider desinformation online. Även på X(Twitter), Facebook och Instagram finns det i mängder. X har dock ett verktyg som gör att Premium-användare kan lägga in källhänvisningar vid inlägg så läsare snabbt kan se om något är fake.

Samma video, men med X:s egna faktagranskning

Ganska unikt för TikTok är att EU den 6 november uppmanade Bytedance, företaget som äger appen att moderera och begränsa mängden desinformation på plattformen.

Med över en miljard dagliga användare är TikTok den sjätte mest använda sociala median i världen, hos de yngre målgruppen är den störst av alla. Enligt Internetstiftelsen är TikTok den största nyhetsförmedlaren för unga i Sverige.

Viktor Elsnitz

Läs vidare:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.