Liberia: Utmanare vann presidentvalet


Joseph Boakai. Foto: Facebook

Utmanaren Joseph Boakai vann med knapp marginal över den sittande presidenten George Weah i presidentvalet i Liberia. Det står klart sedan så gott som alla röster nu räknats.

Joseph Boakai, som var vice-president under Afrikas första kvinnliga president Ellen Johnson Sirleaf, vann den andra otroligt jämna omgången av presidentvalet den 14 november 2023 mot sittande George Weah. Joseph Boakai fick 50,89 procent av rösterna mot Weahs 49,11 procent. Skillnaden var 28 434 röster eller 1,78 procent. Detta enligt Nationella valkommissionens senaste resultat när 99,58 procent av rösterna räknats. Ledningen har hela tiden ökat sedan räkningen började den 15 november. President George Weah har också erkänt sig besegrad och gratulerat sin efterträdare. Joseph Boakai  kommer nu att styra Liberia i sex år framöver. 

Första omgången vann Weah med minsta marginal, vilket ledde till en andra omgång. Tre av de fyra främsta förlorande kandidaterna har därefter stött Boakai inför den avgörande omgången. Båda kandidaterna gick starkt i sina traditionella regioner och väljare från andra regioner avgjorde valet.

Weahs kom till makten med ett löfte om att bekämpa korruptionen och förbättra livet för de fattigaste. Hans regering har dock varit föremål för allvarliga korruptionsanklagelser och flera av hans närmaste medarbetare har utsatts för sanktioner från USA. Resultatet från första valomgången visade också på ett starkt missnöje med Weahs styre då 57 procent röstade på oppositionen.

Presidentvalet är det fjärde fria valet i Liberia sedan inbördeskrigets slut 2003 och det första helt utan FN:s stöd till valkommissionen. Weahs förlust är historisk, då det är första gången en sittande president nekas ett andra mandat. Samtidigt är Boakai den andra presidentkandidaten som återkommer till makten, med sitt parti Unity Party, sedan 1878 då det gamla maktpartiet the True Whig Party lyckades med den bedriften. Valet är också det första i historien där de två huvudkandidaterna hade mötts tidigare, i detta fall redan 2017. Nu blev det en revanschmatch som utmanaren vann.

Fattigdom, korruption och säkerhet är de frågor som dominerat valkampanjen och kommer att vara en stor utmaning för nya presidenten, ”den gamle” Joseph Boakai som fyllt 78 år. Man kommer inte ifrån jämförelsen med USA:s Joe Biden, som också på ålderns höst blev president efter att ha varit vice-president i två mandatperioder. Många hoppas nu att den långa erfarenheten och Boakais omtalade integritet kan bidra till försoning och utveckling av Liberia.

Hans Eriksson
Västafrikakännare, som bland annat arbetat i Liberia med EU bistånd efter inbördeskriget.

Läs mer

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.