Företag allt sämre på barns rättigheter


Barn tvättar tobaksblad. Uttar Pradesh, Indien. Foto: Shutterstock

Antalet barnarbetare i världen ökar kraftigt. Samtidigt blir företagen allt sämre på att arbete med barns rättigheter. Det framgår av en ny rapport från Global Child Forum.

Den 30 oktober släppte Global Child Forum en rapport om barnens rättigheter inom företagsvärlden. 736 företag med en total intäkt på 32,6 biljoner dollar granskades. Överlag sänktes företagens betyg jämfört med den föregående rapporten som släpptes för två år sedan.

Rapporten ”Corporate Responsibility Towards Children” är framtagen i samarbete med Boston Consulting Group (BCG). Den bedömer företag på ett visst antal punkter och ger de ett övergripande betyg mellan 1-10. Överlag har företagens resultat försämrats med 0,2. från 5,1 2021 till 4,9 2023. Av 636 företag som medverkade i båda rapporterna fick 368- eller 57 procent, sämre betyg. Enbart de lägsta 8 procenten fick ett förbättrat betyg.

Rapporten visar även att 87 procent av företagen som studerades hade en policy mot barnarbete, men bara 49 procent gjorde uppföljningar på om deras policy faktiskt följdes, och att endast 30 procent rapporterar om incidenter eller risker för barnarbete.

När mängden barnarbetare har stigit till över 160 miljoner är dessa konstateranden djupt oroande, konstaterar rapporten.

– Den kollektiva nedgången i engagemanget för barns välbefinnande är inget annat än alarmerande, särskilt som den kommer vid en tidpunkt då företagen borde göra stora framsteg för att uppfylla målen för hållbar utveckling, menar Katarina Mellström, generalsekreterare för Global Child Forum.

Europa rankat bäst

Företag som främst är aktiva inom Europa har i snitt fått de högsta resultaten. Sämre snittresultat blev det i Mellanöstern och Nordafrika. Trots detta lägger rapporten en betoning i att de tio företagen med bäst resultat kommer ifrån världens alla hörn, vilket resulterar i att geografiska eller industriella slutsatser inte riktigt går att göra.

Läs hela rapporten om barnens rättigheter inom storföretagen här.

Redaktionen

Läs också:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.