Niger: Juntan accepterar medlingsförslag


Nigers huvudstad Niamey. Foto: Michel Isamuna/Unsplash.

Algeriets utrikesministerium meddelade 2 oktober att militärjuntan i Niger accepterat dess medlingsförslag som bland annat innehåller en begränsad övergångsperiod om sex månader. 

Den algeriska regeringen mottog ett meddelande från utrikesministeriet i Niger att man accepterar det algeriska erbjudandet från augusti om medling som syftar till en politisk lösning av krisen i Niger. Den algeriska presidenten Abdelmadjid Tebboune har gett sin utrikesminister Ahmed Attaf uppdraget att omedelbart bege sig till Niger för att inleda diskussioner med alla parter. 

Det algeriska förslaget innehåller en övergångsperiod på maximalt sex månader och förhandlingar med deltagande och godkännande av alla politiska och civila parter under ledning av en civil person accepterad av hela den politiska klassen med målet att återgå till konstitutionellt styre. Algeriet bedömer att militärjuntans accepterande av det algeriska förslaget innebär att man valt en politisk lösning av krisen, vilket öppnar vägen till att uppfylla villkoren på ett fredligt sätt, något ligger i både Nigers och hela regionen intresse.

Tidigare har juntachefen general Abdourahamane Tiani, talat om en maximal övergångsperiod på tre år. Så sent som dagen innan höll han tv-tal på två lokalspråk, haoussa och djerma, då han upprepade tre år och avsikten att genomföra ”en nationell dialog”. Han betonade också att det nigeriska folket skall bestämma framtida former för relationen till Frankrike.

Samtidigt rapporteras att 29 nigeriska soldater dödades i strid med jihadister vid gränsen till Mali. Det är den blodigaste förlusten hittills i kriget mot de islamistiska grupperna sedan militärjuntan kom till makten för två månader sedan.

Frågan är nu om Algeriets medling denna gång kommer att lyckas bättre med att underlätta förhandlingarna om en varaktig lösning på krisen i Niger än det misslyckade genomförandet av Algeravtalet från 2015 mellan tuaregrebellgrupper och regeringen i Mali.

Hans Eriksson
Utvecklingsekonom, statsvetare, Västafrikakännare

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.