Nagorno-Karabach: Svenskt stöd till de drabbade


I slutet av 2022 lämnade Ryssland regionen Foto: Davit Ghahramanyan

Sverige ger 15 miljoner kronor i bidrag till konflikten i Nagorno-Karabach. Samtidigt flyr allt fler etniska armeniern från regionen som nu helt kontrolleras av Azerbajdzjan.

Attacken mot Nagorno-Karabach den 19 september lämnade tiotusentals människor livrädda och oroliga för framtiden. Hittills har över 19 000 flytt till Armenien, regeringen i Armenien förväntar sig att antalet ska stiga. 

Kaotiska scener utspelar sig när människor flyr och i ”huvudstaden” i Nagorno-Karabach,Stepanekert där det också inträffade en explosion vid en bensinstation.

Sida ger nu 15 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén (ICRC), som är den enda organisationen som har tillträde till regionen. I ett pressmeddelande meddelar Sida att summan är till för att möta människors akuta behov, som mat, kontantbidrag för att kunna köpa förnödenheter, samt sjuktransport.

– Situationen i Nagorno-Karabach är ytterst bekymmersam. Människor som genomlidit månader av isolering är i behov av mat och mediciner. Genom Sidas stöd kan ICRC fortsätta sitt viktiga arbete och stötta människor. De har även utökad beredskap om säkerhetssituationen skulle förvärras ytterligare, säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära bistånd.

Varför ICRC?

ICRC är i dagsläget den enda oberoende organisation som har tillträde till regionen tack vare ICRC:s status som neutral aktör. Det svenska biståndet på 15 miljoner kronor kommer fem dagar efter EU meddelat att de skickar humanitärt stöd på 500 000 Euro.

Viktor Elsnitz

Läs vidare:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.