Lundin-rättegången: Stort intresse världen runt


Medieintresset var stort under rättegångens första dag.

Afrika, Asien, Mellanöstern, Latinamerika – medieintresset var stort när rättegången mot Lundin-cheferna inleddes. Men i Sydsudan är det få som vet om att deras upprättelse avhandlas i Stockholm.

Artikeln har uppdaterats 6 september 13.25 med ytterligare citat.

Två salar gjordes tillgängliga för den samlade pressen när rättegången mot Ian Lundin och Alexandre Schneiter, chefer för bolaget känt som Lundin Oil, åtalade för medhjälp till folkrättsbrott i Sudan 1999-2003 inleddes i Stockholms tingsrätt den 5 september.

Rättegången har kallats historisk och rapporteringen den första rättegångsdagen var omfattande. Under det första dygnet publicerades över 200 artiklar, enligt söktjänsten Retriever. Förutom svenska medier rapporterade även stora internationella aktörer som The Guardian, AP och Reuters.

Det var också artiklar i franska Le Monde, spanska El Diario och flera arabiska medie-kanaler. Dagen efter rättegångens första dag trendar ”Lundin Oil” på X, tidigare Twitter.

Det är den första gången någon ställs till svars för något av de övergrepp som skett under de långa kriget i Sudan och Sydsudan. Så hur ser intresset ut där brotten begicks?

I Sudan rapporterar Radio Dabanga och översiktliga artiklar om rättegången

En av de största nyhetsrapportörerna i Sydsudan är Eye Radio. De publicerade en rak artikel på morgonen den 6 september om att rättegången har startat.

Den FN-finansierade stationen Radio Miraya har inte rapporterat någonting om rättegången. En nyhetsreporter på kanalen säger att han hört att rättegången börjat, men säger att den inte har väckt så mycket uppmärksamhet. Han tror att det beror på att många inte vet något om processen.

Han får medhåll från Boboya James Edimond, generalsekreterare på South Sudan Civil Society Coalition on Natural Resources (CSCNR). De har skickat ut pressmeddelande och försökt att sprida kunskap om rättegången men förutom att de citeras i en artikel i Radio Tamazuj och i Sudan Tribune säger han att det varit svårt att få uppmärksamhet för frågan. Han tror att det beror på flera saker.

– Det handlar dels om att få sydsudanesiska och sudanesiska medier som har resurser att skicka någon till Stockholm, säger Boboya James Edimond och fortsätter:

– Sen är det också många som har svårt att se vad en rättegång i Sverige faktiskt kan innebära för att förbättra situationen här.

Själv är han övertygad om att rättsprocessen i Sverige är viktig för arbetet med fred och försoning i Sydsudan.

– Det hade varit bra om det fanns ett starkare samarbete mellan medier i Sverige och Sydsudan, säger Boboya James Edimond.

Redaktionen

Läs mer:

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.