Poliser utsända av landets riksåklagare har trängt in på landets valmyndighet för att föra bort handlingar. Är detta början på den konstitutionella kupp som många varnat för i Guatemala.
Texten uppdateras.
Guatemalas riksåklagare (Ministerio Publico på spanska) – tillsatt av den nuvarande regimen – har sedan partiet Semillas kandidat vann presidentvalet på olika sätt försökt få valresultatet ogiltigförklarat. Idag den 29 september har polis på uppdrag av åklagaren gått in i valdomstolen (TSE) för att enligt uppgift ta det dokument som innehåller det officiella valresultatet i beslag.
”Vi är oroade över trakasserierna och detta intrång i valförrättningens förvar, vilket i slutändan är demokratins förvar och skydd” ,skriver chefen för valmyndigheten TSE på Twitter (X).
Chefen för myndigheten FECI som officiellt ska undersöka brottslighet/straffrihet, men som i praktiken kommit att bli de som försöker annullera valresultatet hävdar att att de amerikanska ländernas samarbetsorganisation lägger sig i Guatemalas ”inre angelägenheter”. Nu ser han det som sin uppgift att ”rädda landets oberoende”.
– Vi var inne på TSE och blev evakuerade när polisen kom. Nu är vi ute. Vi väntade på möte med domarna i TSE men fick ha mötet på annan plats, säger Aron Linblom från den svenska ambassaden som var på plats när det hände.
Sverige är ett av de länder som gett stöd till valdomstolen.
EU uttrycker också sin oro över det som sker:
I en intervju med Global Bar Magazine varnade den nyvalde vicepresidenten Karin Herrera för att något liknande detta skulle kunna hända:
– Jag tror inte på en militärkupp. Däremot fortsätter de att göra allt för att stoppa valresultatet på juridisk väg. Risken finns därför fortfarande för en konstitutionell kupp, säger Karin Herrera i intervjun.
Sex på morgonen den 30 september är valdomstolen fortfarande avspärrad.
David Isaksson
Läs också