Kinesiska hackare har avlyssnat den kenyanska regeringen i syfte att få information om landets skulder till Kina, det avslöjar Reuters. Både Kenya och Kina förnekar uppgifterna.
Under flera år har kinesiska hackare avlyssnat den kenyanska regeringen i ett försök att få insyn i Kenyas ekonomi, det avslöjar Reuters. Enligt anonyma källor så har målet med attackerna delvis varit att få insyn i landets strategi för att betala tillbaka sina lån till Kina.
De senaste åren har Kinas inflytande snabbt ökat i Kenya och flera andra afrikanska länder genom omfattande infrastrukturprojekt och utlåning. Kenya har en skuld till Kina på över nio miljarder dollar. Pengar som använts för infrastruktursatsningar på järnvägar, hamnar och motorvägar.
Kenya är bara ett av flera afrikanska länder som lånat pengar av Kina. Enligt en sammanställning från Boston University har Kina lånat ut 160 miljarder dollar till afrikanska länder mellan 2000-2020.
Enligt Reuters har Kinas regering i flera år ägnat sig åt en serie digitala intrång riktade mot åtta statliga institutioner i Kenya. Anonyma källor säger till tidningen att det här visar på Kinas kapacitet och villighet att spionera för att säkra sina ekonomiska och strategiska intressen.
Kenyas regering verkar ta frågan med jämnmod. På frågor från Reuters om intrången svarar en talesperson att de blir utsatta för attacker från europeiska, amerikanska och kinesiska hackare men att inga försök har lyckats och en högt uppsatt person inom Kenyas säkerhetstjänst kallar uppgifterna för propaganda.
Kinas talman på den kinesiska ambassaden i Kenya förnekar att cyberattacken ägt rum och menar att cyberattacker är ett vanligt hot mot alla länder och Kina är också ett offer för sådana händelser.
– Den falska rapporten är grundlös, långsökt och rent nonsens, säger han till den kinesiska ambassaden i Kenya.
Faith Anyango
Läs också