Bankchefens varning: ”Afrika kvävs”


DAVOSSWITZERLAND, 22JAN16 - Akinwumi Ayodeji Adesina, President, African Development Bank (AfDB), Abidjan speaking at the Annual Meeting 2016 of the World Economic Forum in Davos, January 22, 2016.
Akinwumi Adesina manar till handling. Foto: Montage Shutterstock och Benedikt von Loebell/World Economic Forum

Väst håller inte sina löften om att stötta klimatfinansiering i Afrika, det konstaterade Afrikanska utvecklingsbankens chef Akinwumi Adesina vid bankens årsmöte. Han uppmanar väst att ta ett större ansvar för att dämpa konsekvenserna av klimatförändringarna på kontinenten.

Chefen för den Afrikanska utvecklingsbanken AfDB, Akinwumi Adesina, riktade skarp kritik mot väst under invigningen av utvecklingsbankens årsmöte den 22 maj. Bankchefen menar att de rikare länderna måste ta ett större ansvar och för klimatfinansiering på den afrikanska kontinenten:

– Afrika är kortsiktigt åsidosatt när det gäller klimatfinansieringen. Afrika kvävs, sa Akinwumi Adesina när han träffade den samlade pressen.

Afrikas gröna tillväxt har hittills varit långsam och utan ökad finansiering finns det ingenting som tyder på att utvecklingen kommer at ta fart. Samtidigt syns effekterna av klimatförändringarna runt om på kontinenten. Torka och översvämningar tvingar människor på flykt och spär på fattigdom och hunger. Kontinenten behöver omkring 250 miljarder dollar per år i klimatfinansiering enligt bankens uppskattningar.

De länder som bidragit mest till utsläppen historiskt lovade redan 2009 att de till år 2020 skulle lyckas samla in 100 miljarder dollar per år till klimatfinansiering. Löftet har inte hållits. Bankchefen uppmanade även privat- och offentlig sektor att utöka sina ansträngningar för att ställa om och investera.

– Det finns mycket att göra, den privata sektorns klimatfinansiering måste öka med 36 procent årligen, konstaterar Akinwumi Adesina.

Redaktionen

Läs också:

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.