Kan man googla sig till lycka?


Bhutan. Redan på 1970-talet myntade landet begreppet Bruttonationallycka (Gross National Happiness ) Foto: David Isaksson.

Vem är egentligen lycklig? Och hur definierar man lycka? Finns svaret i själva verket på nätet? I alla händelser är lycka (happiness) något som väldigt många i världen googlar på, visar statistik från Google Trends.

Pandemin, kriget i Ukraina, ökade livsmedelspriser och jättelika översvämningar (eller torka). Medan situationen på många sätt blir allt värre googlar mänskligheten allt mer (desperat?) efter lycka. Åtminstone om ska tro Googles sammanställningar enligt det som kallas för Google Trends.

En av Global Bar Magaziens mest läst artiklar är den som vi årligen publicerar om världens lyckligaste land. Inte för att det blir så stor förändring: 2023 blev Finland för sjätte året i rad korat som världens lyckligaste land enligt World Happiness Report, en årlig studie som inspirerats av Bhutans begrepp Gross National Happiness som infördes redan på 1970-talet. Det innebär att Finland knipit förstaplatsen under sex av de tio år som detta lyckoindex existerat – inte illa för vårt grannland!

Enligt Google trends fördubblades antalet sökningar efter ”happiest countries in the world” mellan 2022 och 2023, för att nå i som höjdpunkt ungefär när Finland återigen korades.

Vid samma tidpunkt nåddes också den högsta antalet sökningar på 17 år för ett närbesläktat sökbegrepp: ”how to be happier” med Filippinerna som det land med procentuellt sett flest goglare.

Men hur gör man egentligen för att bli lycklig? Det undrade också alla de som googlade och i mars 2023 nåddes ”all time high för sökningar på ”what makes people happy” Svaret på dessa frågor är inte sällan familj, vänner och ett syfte med ditt liv. Enkla saker, eller hur? Och pengar vinner inte trots att en av våra mest lästa artiklar det här året handlar om just detta: De är rikast i världen.

Men hur känns det att hamna längst ned i världens globala lyckoindex? Vi intervjuade tidigare i år människor från några av World Happness Reports botten, respektive toppländer.  

Längst ned på listan hittar vi Afghanistan, något som inte kommer som en överraskning för Marzia Ahmadi som bor i Kabul i Afghanistan där situationen blivit allt svårare, berättar hon.

På frågan om vad som kan göras för att göra Afghanistan till ett lyckligare land, svarar Marzia Ahmadi: 
– Det är svårt, men kriget måste få ett slut, fler människor måste få tillgång till utbildning och de olika etniska grupperma måste sluta kriga med varandra.

Ett annat land som kommer långt ned på listan är Sierra Leone som hamnar på plats 135 av 137 länder. 

Peagie Foday driver en organisation som hjälper tonårsmammor och barn i Sierra Leone. Hon är kritisk till rapporten. Hur kan de slå fast att landet är ett av det mest olyckliga i världen? undrar hon. Peagie Foday tycker att lycka är någonting relativt som varierar beroende på individens perspektiv och erfarenheter:
– Jag kanske är partisk, men jag håller inte med om rangordningen. Trots alla våra utmaningar som land är Sierra Leone ett av de säkraste länderna att leva i och fred för mig innebär lycka, säger hon i vår intervju.

Tom Lindfors är pensionär i Finland. Han tror att lyckan kommer från Moder Jord:
– Lyckan i landet är möjligheten att komma ut i naturen och njuta av den rena luften och fågelsång.

Han säger också att Finland är en relativt trygg plats att leva på, något som ger människorna en grundläggande känsla av välbefinnande.
– Det är också bra att Finland har en bra och gratis hälsovård, vilket ger alla en chans att få den vård de behöver, utan att behöva oroa sig för kostnaderna, menar han.

Kan man då skapa lycka på konstgjord väg? Åtminstone verkar det som om människor i USA försöker, för där blev ”happy” det viktigaste slutordet i alla goglingar som började med ”what chemical makes you…” 

Vilka länder söker då lycka på nätet? Ja även det har Google förstås svar på: De som hamnar i söktoppen (2022) är:

  1. Elfenbenskusten
  2. El Salvador
  3. Guatemala
  4. Honduras
  5. Panama
  6. Nicaragua
  7. Angola
  8. Aruba
  9. Venezuela
  10. Bolivia

Och de som verkar bry sig minst (eller som kanske redan är tillräckligt lyckliga?) är: 

64     Italien

65     Belgien

66     Rumänien

67     Japan

68     Österrike

69     Poland

70     Nederländerna

71     Tyskland

72     Frankrike

73     Turkiet

74     Sverige

Att Sverige hamnar så långt ned på listan beror kanske på att vi redan har all lycka vi behöver. Eller också att vi lärt oss att det inte lönar sig att googla efter lycka?

Kanske handlar lyckan också om att få kunna känna sig säker, att till exempel kunna promenera fritt utan att behöva vara rädd. Vi tar promenaden för given, men för miljoner människor världen över i osäkra storstäder där trottoaren och inbjudande gångvägar saknas är promenaden en ouppnåelig lyx, skriver Global Bar Magazines chefredaktör David Isaksson i en krönika.

Hur hamnade du förresten själv här? Googlade du?

Redaktionen

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.