Thulani Maseko kallblodigt mördad i sitt hem


En leende man in skjorta.
Känd människorättsaktivist mördad. Foto: www.newsday.co.zw

Människorättsadvokaten och politiske aktivisten Thulani Maseko sköts ihjäl i sitt hem i Eswatini den 21 januari. Människorättsgrupper kräver en oberoende utredning och EU har fördömt avrättningen. 

Thulani Maseko sköts av okända beväpnade män på nära håll genom fönstret i sitt hem kvällen den 21 januari. Enligt uppgift sköts han två gånger. 

Thulani Maseko är en känd människorättsadvokat och aktivist. Vid tiden för sin död ledde han Swaziland Multi-Stakeholder Forum som är ett nätverk för civilsamhällesorganisationer, företag, fackföreningar, politiska partier, trosbaserade organisationer och kvinnoorganisationer och som uppmanar till demokratiska reformer i landet. Hans engagemang har väckt frågor kring huruvida mordet hade politiska motiv. 

Samarbete med svenska organisationer
Thulani Maseko företrädde den fackliga federationen TUCOSWA under perioden 2012 och 2015. TUCOSWA bildades i januari 2012 och hade 2013 35 000 medlemmar. Den erkändes till en början av regeringen i Eswatini men regeringen avregistrerade TUCOSWA i april 2013, i strid med Internationella arbetsorganisationens (ILO) regler.

– Svenska LO är också engagerat i TUCOSWA. Det sker delvis via Olof Palmes Internationella Center, men också som en del av samarbetet med  ITUC-Africa (den regionala enheten i Afrika för den globala fackföreningsrörelsen), skriver Calle Sundstedt, handläggare för Eswatini och Zimbabwe på Palmecentret, till Global Bar Magazine.

Han berättar att Thulani Maseko också var en del av de regionala röster för yttrandefrihet och dialog. Flera av Palmecentrets direkta samarbetspartners i landet är också medlemmar i Multistakeholder Forum, den organisation som Thulani Maseko ledde.

– Palmecentret, men framförallt våra lokalt implementerande samarbetsorganisationer hade mycket kontakt med honom, skriver Calle Sundstedt.

Även Act Svenska Kyrkans samarbetsorganisation Swaziland Council of Churches är medlem i Multistakeholder Forum. Anders Stenbäck arbetar som internationell sekreterare för Göteborgs stiftet där Eswatini ingår. Han var själv på besök och träffade Thulani Maseko i november 2022. 

– Han var den ledande företrädaren för alla som strävar efter en demokratisk konstitution och för mänskliga rättigheter i landet genom fredlig dialog gentemot den absoluta monarkin, säger Anders Stenbäck på Göteborgs stift. 

Han säger att fredliga demonstrationer har sedan 2021 mötts med väpnade angrepp.

– Efter Masekos död finns nu en stark oro för att andra ledare står på tur att mördas, och för att våldet i landet skall eskalera.

Politisk oro i Eswatini
En lokaltidning skriver att två poliser hade spanat in Thulani Maseko hus innan han dödades och enligt uppgift var det samma poliser som besökte brottsplatsen efter att Thulani Maseko hade blivit skjuten, något som spätt på misstankarna om att ordningsmakten skulle vara inblandad.

Samma dag som Thulani Maseko sköts till döds hade Sunday Times of Eswatini en artikel på förstasidan om att regeringen har tillskapat en “enhet för specialuppdrag” för att bekämpa den politiska oppositionen. Swaziland News hävdar att sydafrikanska legosoldater är inblandade i avrättningen. Och The Daily Maverick hävdar att mördarna agerade på order från högsta nivå.

Dussintals människor har dödats av Mswatis soldater, polis och legosoldater sedan de politiska oroligheterna började i juni 2021 och hundratals har skadats. Den senaste tiden har monarkin i landet trappat upp sina försök att tysta demokratikämpar. Kung Mswati III hotade nyligen aktivisterna med att legosoldater skulle ”ta hand om dem”. 

Thulani Maseko har tidigare straffats för sitt engagemang. 2014 arresterades han för att ha ifrågasatt det sätt på vilket den dåvarande regeringen i allmänhet, och chefsdomaren i synnerhet, skötte rättsväsendets angelägenheter. Han dömdes  till två års fängelse för att ha kritiserat regeringen och rättsväsendet (straffet utdömdes för domstolstrots). I samband med detta deklarerade Amnesty International honom en samvetsfånge. 

Krav på oberoende utredning
Nu kräver Human Rights Watch en oberoende utredning av mordet på Thulani Maseko och att tillslagen mot oppositionella stoppas. Amnesty International begär att avrättningen omgående utreds på ett opartiskt sätt, oberoende av regeringen.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Volker Türk fördömer mordet och kräver att eswatinska myndigheter säkerställer en effektiv utredning och skydda säkerheten för rättighetsförsvarare, journalister, politiska aktivister och alla medborgare.

Bakgrund
Eswatini kallades tidigare Swaziland, men landet bytte namn i april 2018. Landet är en absolut monarki (i en absolut monarki har monarken, i Eswatini är det en kung, som är statschef mer eller mindre totala befogenheter, till skillnad från i en konstitutionell monarki). Eswatini har styrts av kung Mswati III sedan 1986. Vart femte år hålls val till nationalförsamlingen och senaten. Landets konstitution antogs 2005.

Tomas Nordberg

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.