Bli glad: Ozonlagret återhämtar sig


Ozonlagret skyddar oss från skadliga UV-strålar. Foto: Shutterstock

Skador på ozonlagret, orsakade av människans utsläpp, kan vara helt borta inom 20 år, det visar en ny framstegsrapport från FN. En historisk seger, enligt en av författarna till rapporten, David Fahey.

Enligt FN-rapporten beräknas den största delen av ozonlagret vara återställd 2040 med undantag för polarområdena där det kommer att ta längre tid. Över Arktis tror forskarna att det kommer vara reparerat till 2060 och över Antarktis kan ozonlagret vara återställt närmare 2070, enligt rapporten.

Ozonlagret har skadats allvarligt av växthusgaser som fluorkolväten (HFC) och andra ozonnedbrytande kemikalier, detta på grund av fossila bränslen, som är det största källan till utsläpp av farliga ämnen för ozonlagret. Och det är tack vare internationella åtgärder som det nu har börjat återhämta sig. Ett viktigt verktyg har varit Montrealprotokollet från 1989 i vilket världens länder förband sig att eliminera 99 procent av alla ozonnedbrytande kemikalier, såsom klorfluorkolväten (CFC) som används som lösningsmedel och kylmedel.

David Fahey, forskare vid National Oceanic and Atmospheric Administration, som även är huvudförfattare till den nya FN-rapporten, säger till the Guardian att Montrealprotokollet bör betraktas som det mest framgångsrika miljöavtalet i historien.

Men framstegen har inte alltid varit jämna. Under 2018 upptäckte forskare en ökning av CFC-användning, som spårades till Kina och så småningom åtgärdades, och ännu är faran inte över.

Ozonlagret tunnas fortfarande ut av andra kemikalier som fortfarande inte är förbjudna, ett exempel är klorfluorväten (CFC) som finns i lösningsmedel och kylmedel. Ytterligare åtgärder krävs för att säkerställa att det fortsätter att återhämta sig i framtiden, skriver forskarna i rapporten.

Forskaren David Fahey säger också att stora mängder svavel i stratosfären skulle kunna skada ozonlagret. Svavel finns i fossila bränslen och släpps ut som svaveldioxid vid förbränning.

Faith Anyango

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.