Din globala vecka 12–18 december


Val på Fiji, Marocko skickar vapen till Ukraina och stora demonstrationer i Bangladesh. Här är veckans sammanfattning av händelser med fokus på klimat, bistånd och global utveckling. Tipsa oss om kommande evenemang, mejla till: info@globalbar.se

Marocko första afrikanska land som skickar vapen till Ukraina

På USA:s begäran har de marockanska myndigheterna beslutat att överföra reservdelar till T-72-stridsvagnar till Ukraina, vilket gör Marocko till det första afrikanska landet att ge militärt stöd till Kiev.

Ytterligare en iransk demonstrant riskerar avrättning

I förra veckan avrättades den iranske demonstranten Mohsen Shekari. Nu kan ytterligare en demonstrant vara på väg att avrättas. Totalt har 11 personer dömts till döden för protesterna Iran och närmare 500 har dödats. Totalt hålls ca 14 000 människor fängslade av regimen, enligt uppgifter från FN.

Klimat- och miljöministern reser till COP-15

På torsdag åker klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari till Kanada och Montreal för att delta på FN:s konferens för biologisk mångfald, COP15. Konferensen har redan pågått en vecka och en av de hetaste frågorna har handlat om urbefolkningens rättigheter. Nu återstår för ministrarna att fatta beslut om ett gemensamt ramverk och säkra finansiering.

USA världens största vapenexportör under 2021

På SIPRI:s lista över de 100 största vapenproducerande företagen ligger USA i topp. Amerikanska företag stod för 51 procent av försäljningen 2021 åtföljt av Kina med 18 procent och Storbritannien med 6,8 procent. Svenska Saab finns också med på listan och var det 34 största företaget.

Debatten om en tribunal för ryska ledare fortsätter

Nu har Mark Klamberg formulerat sitt ställningstagande om en tribunal för att ställa ryska ledare till svars för angreppskrig mot Ukraina. Han förespråkar en hybriddomstol som stöds av EU eller Europarådet och som grundar sig på ukrainsk lag och ukrainsk jurisdiktion.

Tiotusental demonstrerade i Bangladesh kräver nyval

Trots att polisen hade gripit hundratals anhängare till oppositionspartiet Bangladesh Nationalist Party (BNP) inför helgens protester så samlades ändå tiotusentals människor för att demonstrera i Dakha. De utryckte sitt missnöje med höga priser och krävde nyval. Premiärminister Sheikh Hasinas har suttit vid makten sedan 2009 och hennes regering har anklagats för att förfölja och straffa oliktänkande.

Det händer i veckan

12 december. Musikhjälpen drar igång från Kungstorget i Göteborg under ledning av Oscar Zia, Tina Mehrafzoon och Klas Eriksson. Årets tema är ”För en tryggare barndom på flykt från krig” och Musikhjälpen pågår till den 18 december.

12 december. Internationella neutralitetsdagen. FN instiftade dagen år 2017 efter förslag från Turkmenistan, ett land som erkänns som neutralt sedan december 1995. Neutralitetspolitiken syftar till att stärka den globala freden och skapa ömsesidigt fördelaktiga förbindelser mellan världens länder. Det är en av FN:s kärnfunktioner och har en central plats bland generalsekreterarens uppgifter.

12 december. International Universal Health Coverage Day. UHC innebär att alla, överallt, ska ha tillgång till hälso- och sjukvård utan att behöva drabbas av ekonomiska problem.

14 december. Val på Fiji.

14 december. Internationella apdagen är en inofficiell internationell helgdag som skapades och år 2000 av de kontroversiella konstnärerna Casey Sorrow och Eric Millikin när de var konststudenter vid Michigan State University. Apdagen hyllar apor och allt som har med apor att göra, inklusive andra icke-mänskliga primater som lemurer och de bedårande så kallade spökdjuren. Apdagen firas över hela världen och är särskilt populär bland djurrätts- och miljöaktivister. Några av de som firar är Jane Goodall, Greenpeace, National Geographic, National Portrait Gallery i London, Louvren, Metropolitan Museum of Art och Smithsonian Institution.

16 december: Kvinnohistorisk visning av Mångkulturellt centrum – om kvinnor på flykt
En kväll om kvinnor och flykt arrangeras av IKFF på Mångkulturellt centrum i Fittja klockan 18.00–19.15. Ingen anmälan krävs.

17 december. Parlamentsval i Tunisien.

18 december. Parlamentsval i Guinea-Bissau.

18 december. International Migrants Day Antalet migranter i världen ökar. Enligt FN är det 281 miljoner människor som bor i ett annat land än deras födelseland.

18 december. World Arabic Language Day. Världsdagen för det arabiska språket firas sedan 2012 och årets tema är: ”Det arabiska språkets bidrag till mänsklig civilisation och kultur”.

Lästips

The perfect storm Libya av Frederic Wehrey

Efter åratal av strider och politiskt kaos står nu Libyen inför en ny mäktig fiende, klimatförändringarna. Boken handlar om hur den globala uppvärmningen påverkar på situationen i Libyen. Medeltemperaturen här klättrar snabbare än resten av världens, och förväntas öka med två grader Celsius till 2050. Den årliga nederbörden minskar och havsnivåerna längs Libyens långa kusten stiger med så mycket som tre millimeter per år.

The Pursuit of Dominance: 2000 Years of Superpower Grand Strategy av Christopher J. Fettweis

”Grand Strategy”-kurserna är enormt populära på Ivy League-skolor i USA och har ofta egna ansökningsprocesser. I den här boken ställs frågan vad Förenta staterna bör göra med sin ställning som supermakt. Vilka mål bör USA ha och hur bör landet sträva efter dem? Vad vill amerikanerna i slutändan att deras land ska vara? Det är detta som ”Grand Strategy” handlar om. Förenta staterna är den mäktigaste aktören i det internationella systemet, men står inför en rad utmaningar som kan leda till dess fall redan under detta århundrade.

Poddtips

Paradoxen

I podden Paradoxen undersöker Stenbecks Stiftelse civilsamhällets utmaningar med kortsiktiga projektbidrag, öronmärkta pengar och ett splittrat statligt stöd. Vad är alternativen och går det att skapa en hållbar finansiering?

Tre delar på runt 30 minuter finns där poddar finns.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.