Indien: Stigande priser gör livet svårare


Indien. Foto Annie Banerji/Thomson Reuters.

Dyrare mat och livsmedel försvårar tillvaron för vanliga människor i Indien. Och det finns allt mindre pengar över till nöjen.

Tuk-tuk-föraren Rishi Pal räknade ner dagarna tills han kunde ta med sitt barnbarn till den indiska by där han växte upp, men de stigande priserna tvingade honom att tänka om.

– Sommarlovet var det perfekta tillfället. Jag brukade visa henne mitt barndomshem, fälten där vi brukade leka, det stora mangoträdet vi brukade klättra i … bylivet, kort och gott, säger Rishi Pal som kommer från den norra delstaten Uttar Pradesh.

Från grönsaker och ris till gas för matlagning och tvättmedel – de flesta vardagliga varor i Indien har blivit dyrare, något han verkligen märker av:

– Nästan allt har blivit oöverkomligt de senaste månaderna. Den här resan skulle ha kostat oss mycket pengar. Kanske nästa år, säger han där han sitter i sin tuk-tuk, nära New Delhis centrala affärsdistrikt.

Vanliga konsumenter i Indien har sett priserna nå sin högsta nivå på åtta år detta år, och centralbanken varnar för att de inte kommer att gå ner före december.

Livsmedel och bränsle hör till som skapar mest inflation i Indien. Detta är i sin tur till stor del orsakat av stigande globala energi- och livsmedelskostnader på grund av kriget i Ukraina, samt oregelbundet väder som hotar att leda till mindre skördar.

Regeringen begränsade i maj exporten av vete och socker och tillkännagav skattesänkningar på bränsle och viktiga varor i syfte att hjälpa konsumenterna. Men många människor kämpar redan för att få pengarna att räcka till och skär ner på inköp av vardagliga varor.

Rishi Pal berättar att hans tolvåriga barnbarnsdotters favoritfrukost, som bestod av stekt plattbröd med ägg, nu hade ersatts av billigare gröt.

– Vi arbetar alla extra när vi kan, främst för att mitt barnbarn inte ska behöva känna av inflationen. Men det är inte alltid möjligt. Ja, det är svårt, konstaterar Rishi Pal.

Monsunen spär på problemen
Mycket beror också på vädret under de kommande månaderna. Indiens monsun, som äger rum ungefär från juni till september, är avgörande för grödorna och kommer att få återverkningar på livsmedelspriserna och den ekonomiska tillväxten i stort.

Regnmängderna i juni har legat under genomsnittet, vilket hotar att påverka jordbruksproduktionen, vilket skulle kunna driva upp levnadskostnaderna ytterligare.

Ingen ljusning väntas förrän i slutet av året. Skomakaren och skomakaren Babu Lal säger att många kunder skär ned på sina utgifter och det håller på att förstöra den återhämtning han börjat se efter covid.

Babu Lal tjänade upp till 15 000 rupier (drygt 2000 kronor) i månaden i mars, men nu är hans inkomst ungefär hälften av detta, vilket gör att han har svårt att försörja sin fru, två döttrar som går i skolan och fem barnbarn, trots extra inkomster från de två sönerna.

– Om detta fortsätter måste regeringen göra något. De måste låna mig pengar eller åtminstone hjälpa mig att hyra en butik för att locka fler kunder, fortsätter Babu Lal, 59, alltmedan han lagar en trasig sko.

– Annars blir det omöjligt att överleva. Jag måste ta två jobb till i min ålder, konstaterar han.

Annie Banerji
Thomson Reuters Foundation

Översättning och bearbetning: Tomas Nordberg

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.