Burkina Faso: Ny militärkupp gör läget än mer osäkert


Kuppledaren Ibrahim Traoré. Foto från Twitter.

En grupp yngre officerare har tagit makten i Burkina Faso. Därmed har landet fått sin andra militärkupp på åtta månader och säkerhetsläget är nu än mer instabilt.

Här hittar du vår samlade bevakning av Burkina Faso

Eter en dag av rykten och osäkerhet med skottlossning vid militärläger och presidentpalatset Kosyam, meddelande en presstalesman vid kvällsnyheterna den 30 september 2022 att överste-löjtnant Paul Henri Damiba, president i övergångsregeringen och ordförande i det styrande militärrådet MPSR, avsatts och ersatts av Ibrahim Traoré, kommendant för första militärområdet i Kaya, tio mil norr om huvudstaden Ouagadougou. 

Traoré ingick i den grupp av yngre officerare som störtade den valde presidenten Roch Marc Christian Kaboré den 24 januari 2022 till förmån för Damiba. President Damiba befinner sig i säkerhet i militärläger som kontrolleras av Burkinas specialstyrkor. Under dagen fördes resultatlösa förhandlingar för att återställa ordningen. Samtidigt samlades ett hundratal personer på Nationsplatsen för att kräva att övergångsregeringens president avsattes. Vissa demonstranter bar ryska flaggor.

Den direkta bakgrunden till kuppen uppges vara missnöje bland soldater som ingår i specialenheten ”Cobras” som bildades 2019 för att slå ned jihadistgrupper. De klagade på försenad utbetalning av lön, samt krävde frigivande av deras chef överste löjtnant Emmanuel Zoungrana, fängslad efter ett tidigare kuppförsök mot Kaboré i januari 2022. 

Händelseutvecklingen liknar mycket hur det gick till när Damiba själv kom till makten. Den nya regeringen förklarade att övergångskonstitutionen och den tillfälligt valda församlingen upplösts, gränserna stängts, och utegångsförbud införts.

President Damiba hade just kommit hem efter att ha talat på FN:s Generalförsamlings årliga möte. Han hade på sista tiden utsatts för upprepad kritik för sin oförmåga att lösa landets säkerhetskris med allt allvarligare jihadistattacker.

Burkina Faso riskerar nu att gå samma utveckling till mötes som grannlandet Mali, där den franska styrkan Barkhane lämnat landet tillsammans med flera andra europeiska militära styrkor (däribland från Sverige) och i praktiken ersatts av den privata ryska legostyrkan Wagner – en grupp som anklagas av FN för omfattande människorättsbrott mot civilbefolkningen i jakten på jihadister.

Fråga är nu hur den regionala samarbetsorganisationen ECOWAS, som hittills behandlat Burkinas kuppmakare mildare än de i både Mali och Guinea-Conakry, kommer att reagera.

Hans Eriksson

Här hittar du vår samlade bevakning av Burkina Faso

Läs också

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.